24 Haziran’da yapılan referandumdan ABD’den ayrılma kararının (brexit) çıkması ile son yılların en düşük seviyesine gerileyen GBPUSD paritesi, devam eden süreçte 1,28 tabanını korusa da 1,3450 direnci üzerinde kalıcı olamadı.
Hafta sonu İngiltere Başbakanı Theresa May’ın 2017’nin ilk çeyreğinde AB’den ayrılma sürecinin başlayacağını açıklaması ile sterlin haftaya düşüşle başladı ve bugün 1,2755 ile son 31 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Piyasalarda beklenmeyen brexit kararı sonrası sterlin düşüş yaşasa da ABD’den ayrılma sürecinin henüz başlamaması ile düşüşler devam etmemişti. Şimdi ise bu konuya dair tarih belli oldu ve 2017’nin ilk çeyreğinde yasal işlemler başlayacak ve anlaşma gereğinde bu süreç iki yıl devam edecek.
GBPUSD paritesindeki düşüşün hızlanmasında yükselişe geçen doların da etkisi var. Dün açıklanan ABD imalat verisinin Ağustos’taki sert düşüşün ardından tekrar yükselişe geçmesi ülke ekonomisine dair kaygıları azattı. Bununla beraber Aralık ayı faiz beklentileri de kuvvetlendi ve dolar küresel piyasalarda yükselişe geçti.
Değer kaybeden sterlin ve güçlenen dolar ile parite son zamanların en düşük seviyesine geriledi.Peki düşüş devam eder mi?
Paritede düşüşün hızlanmasında doların yükselişine devam etmesinin etkisi olacaktır. Haftanın devamında ADP istihdam, ISM imalat dışı satın alma ve tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılaması Aralık ihtimalini neredeyse netleştirebilir.
Bununla beraber İngiltere verilerinde de gerileme yaşanması düşüşü hızlandırabilir.
1,28 desteği altındaki düşüşlerde 1,2625 haftanın önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir ve kırılması ile 1,2430 desteğine doğru düşüşler devam edebilir.
Toparlanma nasıl olur?
özellikle ISM imalat dışı ve tarım dışı istihdam verilerinde beklenenden sert bir düşüş yaşanması ile Aralık ihtimalinde zayıflama olabilir ve dolar tarafında geri çekilme yaşanabilir. Bu noktada paritede bir miktar toparlanma görebiliriz. Ancak kısa vadede 1,30 üzerinde günlük kapanış yaşanmadıkça satış baskısı devam edebilir.