Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya ve Türkiye arasındaki derin bağları ve uzun süredir devam eden işbirliklerini vurguladı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ziyareti sırasında, iki ülke arasındaki uzun süreli ve sıkı bağları dile getirdi. Alman Büyükelçiliği’nin Tarabya Rezidansı’nda verdiği davette konuşan Steinmeier, Almanya’nın Türkiye ile hem ekonomik hem de siyasi alanda yakın işbirlikleri içinde olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, “Almanya, Gümrük Birliği’nde Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Ayrıca NATO ve Orta Doğu’daki mevcut krizler gibi dış politika konularında da çok yakın işbirliği içindeyiz,” dedi.
Sirkeci Garı’nın Sembolik Önemi Büyük
Steinmeier, İstanbul Sirkeci Garı’nı ziyaret ettiğini ve bu mekanın Türk-Alman ilişkilerinde önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Garın, Türkiye’den Almanya’ya göç eden pek çok kişi için duygusal bir başlangıç noktası olduğunu vurguladı.
Almanya’da yaşayan 3 milyondan fazla Türk kökenli insanın hikayelerinin, Alman toplumunun bir parçası haline geldiğini söyledi. Sirkeci Garı’nın önemine değinen Steinmeier, “Onlar ne bekleyeceklerini bilmedikleri bir yola, bilinmeyene doğru bir yolculuk için yola çıktı. Çok umutlu ama aynı zamanda çok fedakarlık içeren bir yolculuk. Birçoğunun ailelerini burada, Türkiye’de geride bırakmak zorunda olduğu gerçeği göz önüne alındığında burası bir umut, veda yeri ve yeni başlangıçların yeriydi” ifadelerini kullandı.
Türk Göçmenler Almanya’nın Bir Parçası
Türk göçmenlerle alakalı olarak Almanya’nın cumhurbaşkanı; “Türkiye kökenli insanlar şu anda Almanya’da yaşıyor, toplumumuzun bir parçası haline geldi. Onların hikayeleri aynı zamanda bizim hikayelerimizdir, göçmen kökenli insanların değil göçmen kökenli bir ülkenin hikayeleridir” dedi.
Cumhurbaşkanı; “Bugün seyahatimize İstanbul’da bu tren istasyonunu ziyaret ederek başlamamız tesadüf değil. İlk durağımız, Türkiye’den Almanya’ya giden birçok insanın kaderi için büyük bir duygu yeri olan bu tren istasyonunu ziyaret etmekten mutlu oldum” şeklinde konuştu.
Yahudi Bilimadamlarına Türkiye Yurdunu Açtı
Steinmeier ayrıca, 1920’lerde ve 1933 sonrasında Türkiye’ye göç eden Almanların tarihine de değindi. Özellikle Yahudi kökenli Almanların Nazi Almanyası’ndan kaçarak Türkiye’ye sığındıklarını ve burada kabul gördüklerini anlattı. Bu tarihi olaylar, iki ülke arasındaki derin bağların ve karşılıklı yardımlaşmanın altını çizdi. Steinmeier, bu tür ziyaretlerin ve açıklamaların, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağladığını belirtti.
Steinmeier, 2. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Türkiye’ye göçen Alman Yahudi bilimadamlarıyla ilgili olarak “1920’lerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra ikinci bir göç dalgası yaşandı, birçok Alman, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra işgücünün oluşturulmasına yardımcı oldu ve tabii ki 1933’ten sonra da aralarında pek çok entelektüel ve bilim adamının da bulunduğu çok sayıda Yahudi Alman Türkiye’ye sığındı. Birçoğu buraya kabul edilip hayatta kaldığı için minnettarız” şeklinde konuştu.