Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahminini düşürdü. Merkezi Münih’te bulunan Ifo, 2024-2025’i kapsayan büyüme tahminlerinde güncelleme yaptı.
Ifo, Almanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini bu yıl için yüzde 0,9’dan yüzde 0,2’ye çekti. Ancak 2025 büyüme beklentisini yüzde 1,3’ten 1,5’e yükseltti.
Enflasyon Düşmeye Devam Edecek
Raporda, geçen yıl yüksek olan enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 2,3 olması ve 2025’te yüzde 1,6’ya kadar düşmesi öngörülüyor. Faiz oranı ve enflasyonun kademeli olarak gevşemesiyle özel tüketimin bu yıl yüzde 1,2 ve 2025’te yüzde 1,7 artması bekleniyor.
İşsiz sayısının bu yıl hafif artarak 2,69 milyona yükselmesi ve gelecek yıl tekrar 2,57 milyona düşmesi tahmin ediliyor. İşsizlik oranının ise 2024’te yüzde 5,9 ve 2025’te yüzde 5,6 olacağı ifade ediliyor.
Ifo, Alman kamu sektörünün bütçe açığının bu yıl 76 milyar euroya ve gelecek yıl 44,6 milyar euroya gerilemesini bekliyor. Ülkenin cari işlemler fazlasının ise bu yıl 292,1 milyar euroya yükseleceği ve 2025’te 293 milyar euroya ulaşması öngörülüyor.
Resesyon İhtimali Belirdi
Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, “Tüketicinin kısıtlaması, yüksek faiz oranları ve fiyat artışları, hükümetin kemer sıkma önlemleri ve zayıf küresel ekonomi şu anda Alman ekonomisini zayıflatarak, ekonomi de başka bir kış durgunluğuna yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu. Wollmershaeuser, faiz oranlarının gerilemesi ve tüketicilerin satın alma gücünün artmasıyla birlikte ekonomik üretimin yıl ortasına doğru ivmeleneceğini belirtti.
Geçen yıl yatırımlar ve inşaat sektöründeki yavaşlamaya rağmen Almanya ekonomisi yüzde 0,3 küçülmüştü. Eğer 2024’ün ilk çeyreğinde de küçülme devam ederse Alman ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş olacak.
Resesyon Nedir?
Resesyon, makroekonomide kullanılan bir terimdir. Geleneksel olarak, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) iki çeyrek veya daha uzun süre negatif büyüme göstermesi sonucu resesyondan bahsedilir. Resesyon gerçekleştiği zaman, ekonomide durgunluk görülür. Ekonominin küçüldüğü bu dönem aynı zamanda stagflasyon riskinin de başladığı dönemdir. Resesyon ile enflasyonun beraber görüldüğü durumlarda stagflasyon ortaya çıkar.