TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Osman Cevdet Akçay, İngiltere’nin önde gelen ekonomi dergilerinden The Economist’e bir demeç vererek Türkiye ekonomisine ilişkin sorularıu cevapladı.
Cevdet Akçay’ın demecinde aylık enflasyon sürdürülebilir bir noktaya gelene kadar sıkı para politikasının devam edeceğini kaydederken ihracatçıların kurun artma isteğinie “zayıf TL çıkmaz bir yol” ifadesini kullandı.
Cevdet Akçay’ın açıklamalarında öne çıkan diğer konular ise Türk Lirası’ndaki değerlenmenin uygulanan para politikasının bir sonucu olduğu ve hane halkı ile piyasa arasındaki enflasyon beklentisinin enflasyonun soğumasını engellediği yönünde oldu.
Akçay’dan Sıkı Para Politikası Vurgusu
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, sıkı para politikasının uygulanmaya devam edeceğini vurguladı. Ekonomist Dergisi’ne konuşan TCMB Başkan Yardımcısı, kararlılığın, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşüş eğilimine girmesine kadar süreceğini kaydetti.
Aylık enflasyondaki yüksek seyrin sürdüğü bir dönemde yapılan röportajın yer aldığı makalenin başlığı “Türkiye’nin enflasyonla olan uzun ve zorlu mücadelesi” olurken sıkı para politikasının, enflasyonun sürdürülebilir bir noktaya gelmesinden önce sonlandırılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Cevdet Akçay; “Aylık enflasyon sürdürülebilir bir şekilde düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasını sürdüreceğiz, başka yolu yok” ifadelerini kullandığı röportajında, enflasyondaki düşüşten önce sıkı para politikasının terk edilmeyeceğinin altını çizdi.
“Değer Kaybı Çıkmaz Bir Yol Olur”
Cevdet Akçay, ihracatçıların Türk Lirasında değer kaybı beklemesi hakkında da konuştu. Kurun yavaş yükselmesine ilişkin olarak TCMB’nin müdahalesinin olup olmadığı konusunda bir açıklama yer almazken, bu iddialara Cevdet Akçay’ın cevap niteliğindeki mesajı “Enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkı tutuyoruz, bu da TL’de reel olarak daha fazla değerlenmeye yol açabilir” oldu.
Akçay, “ihracatçının TL’nin değersizleşmesi beklentisi çıkmaz bir yol” ifadelerini kullanırken, TCMB’nin doğru politikalarıyla Türk Lirasının reel olarak değer kazandığı ifadeleri öne çıktı.
TCMB Başkan Yardımcısı ayrıca, TL’de olası bir değer kaybının enflasyonu yukarı yönlü olarak baskılayabileceğini de vurguladı.
Para Politikasıyla Hükümet Harcamaları Arasında Dengesizlik
Ekonomist Dergisi’nin makalesinde öne çıkardığı konulardan biri de TCMB’nin sıkı para politikasıyla hükümet harcamaları arasında dengesizlik olduğu şeklinde.
Derginin 3 yıl sonra ilk kez enflasyonun politika faizinin altına indiği bilgisini paylaştı. Ekonomist Dergisi’nin makalesinde Kasım ayında faiz indirimi beklentilerine ilişkin olarak, Eylülde yüzde 3 dolayında gelen aylık enflasyonla gevşemenin tarihinin biraz daha geç olabileceği kaydedildi.
Makaleye göre, yüksek mevduat faiziyle TL mevduatlarının payının yükseldiğinin altı çizilirken ihracatçıların bu durumdan memnun olmaması da vurgulandı.
Yabancıda Güven, Halkta Güvensizlik Hakim
Ehe Economist dergisi makalesinde yeni ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarda güven oluşturduğunu vurguladı. Buna karşın Türk vatandaşlığının o kadar iyimser olmadığı kaydedilirken piyasa ile hane halkı arasındaki enflasyon beklentilerinin arasında büyük fark olduğu kaydedildi.
Halkın enflasyonun düşüşü konusunda kötümser olmasının enflasyon üzerinde baskı yarattığını vurgulayan makale, Cevdet Akçay’ın sıkı para politikası konusundaki kararlı mesajlarına vurgu yaptı.
Kaynak: Bloomberg HT