Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faiz indirimine karar verdi. Beklentilere paralel gerçekleşen faiz kararında 250 baz puan indirim yapan TCMB, politika faizi yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürdü.
Para Politikası Kurulu, yayınladığı açıklama metninde “Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir” ifadelerini kullandı.
Açıklama metninde enflasyonun ana eğilimine dair Kasım ayında yatay seyrettiği yönünde kanaat belirtilirken yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyecek şekilde yavaşlamayı sürdürdüğü bilgisine de yer verildi.
Enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi gösterdiğinin değerlendirildiği açıklamada, fiyatlama davranışlarının da iyileşme gösterdiğine vurgu yapıldı.
Faiz Değerlendirmesi
TCMB’nin faiz kararını değerlendiren İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, piyasaların faiz indirimini beklediğini ancak büyüklüğü konusunda kararsız olduğuna vurgu yaptı. Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı;
TCMB Politika Faiz Değerlendirmesi
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son faiz kararı toplantısında politika faizini 250 baz puan indirdi. Piyasada Merkez Bankasının son toplantısı için beklentiler oldukça karışıktı. Piyasa bir faiz indirimi gelebileceğine ikna olmuşken büyüklüğü konusunda kararsızdı.
Öncelikle dün Merkez Bankası 2025 yılında 8 toplantı yapacağını, KKM’nin sonlanacağını, enflasyon bilgilendirme toplantılarının süreceğini bildirdi. Ayrıca, ihtiyaç halinde teminat koşullarının gözden geçirileceği de vurgulandı. 12 toplantıdan 8 toplantıya evrilmesi piyasa beklentilerinin karışmasına olanak sağladı diyebiliriz. Merkez Bankasının bu verdiği kararlar oyun kurucu Merkez Bankalarının prosedürüne yaklaştığını da göstermiş oldu. Merkez Bankasının odağının sadeleşmeden yana olduğu ve gelişmeleri yakından takip ettiği çıkarımına ulaşmış olduk.
Karar metninde enflasyonu ifade eden paragrafta enflasyonun ana eğiliminde düşüş göstermiştir ibaresi yataya yakın seyretmiştir ibaresi ile değişti. Son enflasyon verisinde ana eğilimdeki yavaşlama karar metnine yansıdı. Yurt içi talepteki yavaşlamanın enflasyondaki gerilemeye yardımcı olduğu, temel mal enflasyonun düşük seyrettiği ve hizmet enflasyonunun ise iyileşme gösterdiği korunmuş. İşlenmemiş gıda enflasyonundaki yüksek seyri ifadesi aralık ayında ılımlı görünüme evrilmiş. Enflasyondaki ana görünümde ılımlı ifadeler korundu. Aylık enflasyonun ana eğiliminde gerileme ve dezenflasyon sürecinin güçlendiği daha belirgin bir şekilde metne yansımış. Enflasyona dair risk, belirsizlik gibi ifadeler tamamen kalktı. Enflasyona dair endişelerin daha azaldığını gözlemliyoruz.
Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır.” cümlesi karar metnine girdi. Daha önce “enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelenmiştir” ifadesi yer alıyordu. Merkez Bankasının 250 baz puan faiz indirmesinin ardından piyasaya önemli bir mesaj verdi. Piyasa bundan sonraki her toplantıda beklentiye gebe hareket edecek gibi görünüyor. Piyasa aylık enflasyon gelişimiyle beklentilerini oluşturacak.
Piyasa her toplantıda 250 baz puan faiz indirebileceğine yönelik kesin bir ön yargıyı edinecek enflasyon ortamı henüz bulunmuyor. Her toplantıda 250 baz puan faiz indirimi olsa yıl sonu %27,5 seviyesinde politika faizi olur. Merkez Bankasının orta nokta olan yıl sonu enflasyon hedefi %21 seviyesinde, dolayısıyla bu örtüşen bir denklem olur. Ancak bunun olabilmesi için aylık enflasyonun %2’nin altında gelmeye devam etmesi gerekir.
Karar metni sonrası bankacılık endeksinde gün içinde kazandığı güçlü eğilimin azaldığını görüyoruz. Bu tarafta bir kar realizasyonu var. Gerçekleşmenin olması ve beklentinin bitmesiyle bunu normal karşılıyoruz. Ana resme baktığımızda bankacılık endeksindeki güçlü görünüm korunuyor. Borsa endeksinde haftalık grafikte teknik göstergelerde güçlenmenin henüz 10.200 seviyesini aşacak güçte olmadığını izliyoruz. 10.200 seviyesi üzerinde haftalık kapanış olması halinde hisse senedi tarafında pozisyon ağırlığı artırılabilir.
PPK Karar Metni
Para Politikası Kurulu yayınladığı karar metninde şu ifadeleri kullandı;
“Yaşar Fatih Karahan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan, Fatma Özkul.
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.
Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşme belirginleşmektedir. İşlenmemiş gıda enflasyonu önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı görünmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”