Hektaş’ın beklenen bedelli sermaye artırımı onaylandı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun dün akşam yayınladığı bültende 2 şirketin bedelli, 5 şirketin “bedelsiz” olmak üzere toplam 7 şirketin sermaye artırımına onay çıktı. Bedelli sermaye artırımı onaylanan şirketlerden biri de Hektaş oldu.
Bu yıl yatırımcılarının umduğunu bulamadığı Hektaş’ta, bedelli sermaye artırımıyla beraber şirketin bir ivme yakalamasını bekleyenler olduğu kadar, Hektaş’ın son 2 yılda gördüğü dip seviyelerden ortaklık oranını artırmak isteyen yatırımcılar da bu sermaye artışını beklemekteydi. Şirketin SPK’ya başvurduğu bedelli sermaye artırım kararında bedelli sermaye artış oranı yüzde 233,20158 olarak açıklanmıştı.
Hektaş yatırımcılarının şimdi gözü Hektaş’ın göndereceği KAP haberinde. Şirket, bedelli sermaye artırımına gitmek için tarih belirleyecek. Ardından HEKTS yatırımcılarının rüçhan hakkını kullanması gerekiyor.
HEKTS Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Hektaş’a yatırım yapan bireysel yatırımcıların en çok sorduğu sorulardan biri rüçhan hakkı kullanımıyla ilgili. Rüçhan hakkı, şirketin gideceği bedelli sermaye artırımında yatırımcıların artırılacak sermayeye iştirak etme hakkını ifade eder.
Bedelli sermaye artırımı, bir nevi şirketin yeniden halka arz olma sürecidir. Şirket, artırılacak sermaye için kendi öz kaynaklarını kullanmaz. Yatırımcılarından şirketin sermayesini güçlendirmesini talep eder.
Bedelli sermaye artırımında, şirket tıpkı ilk kez halka arz oluyormuş gibi bir izahname yayınlar. Hektaş da bedelli izahnamesini SPK’ya sunmuştu. Bu izahnamede, şirketin elde edeceği fonun kullanım yerlerini açıklaması zorunludur. Yani şirket, halka arz olurken elde edeceği geliri kullanacağını beyan ettiği yatırımlar gibi bedelli sermaye artırımında da elde edilecek paranın nerelere kullanılacağı yer alır.
Bu izahnameye bakan yatırımcılar, şirketin sermaye yapısının mı güçlendirileceği, borçlarını mı ödeyeceği ya da yeni yatırımlar mı yapacağı konusunda bilgi sahibi olur.
İzahnameyi okuyan yatırımcıların, bedelli sermaye artırımına katılma kararı vermesi durumunda, şirkette bulunan ortaklığı nispetinde bedelli sermaye artırımına katılma hakkı bulunuyor. Hektaş’ın bedelli pay artırma oranı yüzde 233,20158 olduğu için yatırımcılar her bir adet paylarına karşılık, 2,3320 adet daha hisse senedi alma hakkı bulunuyor.
Hektaş’ın bedelli sermaye artırımında rüçhan hakkını kullanmak isteyen yatırımcılar aracı kurumlarına müracaat ederek rüçhan haklarını kullanabilirler.
HEKTS Bedelli Pay Artırma Oranı Ne Kadar?
Hektaş’ın bedelli pay artırma oranı yüzde 233,20158 olarak belirlenmişti. Şirket, her bir 1 TL nominal değerli hisse senedinin pay satışını 1 TL bedelle yapacak. Şirketin rüçhan hakkını kullanma tarihini açıklaması bekleniyor. Rüçhan hakkını kullanma tarihinden 1 gün önce, seans kapanışında oluşacak fiyat üzerinden HEKTS referans fiyatı belirlenecek. Bu referans fiyatı üzerinden şirketin düzeltme sonrasında oluşacak fiyatı ve rüçhan hakkını satma fiyatı netleşmiş olacak.
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır?
Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen yatırımcıların mağdur olmaması için borsada bir rüçhan pazarı açılacak. HEKTS.E olan şirketin borsa kodunun dışında, HEKTS.R kodlu yeni bir Hektaş borsa kodu görülecek.
Bu kodla yapılacak işlemler, rüçhan hakkının alıcılarıyla satıcılarını bir araya getirecek. Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen yatırımcılar bu kod üzerinden rüçhan haklarını satacakları gibi, tanınan rüçhan hakkının da fazlasını satın alarak şirketteki ortaklığını daha fazla artırmak isteyen yatırımcılar da bu kod üzerinden daha fazla hisse senedi alma hakkına sahip olabilecek.
Rüçhan hakkı kullanımı için süre en az 15, en çok 45 gün olarak belirleniyor. Rüçhan hakkının kullanımı için son günün, hak kullanım süresi 15 gün olması halinde resmi tatillere denk gelirse takip eden ilk iş günü rüçhan hakkının kullanımı için son gün olarak belirleniyor.
Hektaş Hisse Grafik
Yukarıdaki grafikten HEKTS Borsa istanbul fiyatını düzenli ve sürekli olarak izleyebilirsiniz. Canlı grafikler Tradingview tarafından sağlanmaktadır ve 30 dakikaya kadar gecikmeli olabilir.