Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak bu mesajı profiline sabitledi. Mehmet Şimşek’in sosyal medya platformu X’te profilinin en üstünde tuttuğu mesajında “yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığı” mesajını verdi. Ardından Anadolu Ajansı’nın bir haberini alıntılayan Şimşek, KDV oranlarının artırılmadığına vurgu yaptı.
Yoğun bir gündemleri olduğunu ve ülkemizin sorunlarını çözerek potansiyelini ve performansını artırmak için yapılacak çok işleri olduğunu kaydeden Şimşek; “Enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak, bütçe disiplini tesis etmek ve yapısal sorunları çözmek konusunda kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, 4 Ana Soruna Dikkat Çekti
Mehmet şimşek paylaşımında 4 ana soruna işaret ederek bunları çözmek konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Yüksek enflasyon, cari açık, bütçe disiplini ve yapısal sorunlar Şimşek’in mesajında öne çıkan sorunlar olarak yer buldu.
Mehmet Şimşek’in paylaştığı mesaj şu şekilde;
“Bir süredir yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılıyor.
Bizim derdimiz memlekete hizmet, gündemimiz yoğun. Bu zor coğrafyada ülkemizin sorunlarını çözmek, potansiyelini ve performansını artırmak için yapacak çok işimiz var.
Enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak, bütçe disiplini tesis etmek ve yapısal sorunları çözmek konusunda kararlıyız.
Cumhurbaşkanımızın başından beri tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz.
Programımız hedeflerine ulaştığında, vatandaşlarımızın refahı da kalıcı olarak artacaktır.
Vatandaşlarımızdan istirhamım; üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz ve politikalarımız ile ilgili bizden duymadığınız hiçbir haber veya söylentiye lütfen inanmayınız.”
Mehmet Şimşek: “KDV Artmadı”
Anadolu Ajansı’nın bazı lokantalarda yüzde 10 olması gereken KDV oranının yüzde 1 olarak uyguladığını ve bazı marketlerin de yüzde 20 KDV oranı bulunan ürünlerde yüzde 1 KDV oranı uyguladığına dair haberini alıntılayan Mehmet Şimşek, KDV oranının artmadığını ifade etti.
“Suistimalleri önlemeye yönelik tedbir alıyoruz” diyen Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı konusunda açıklamalar yaptığı Anadolu Ajansı haberini öne çıkardı.
Tebliğ taslağı ile KDV oranlarının artırılacağına yönelik dedikodulara sosyal medya hesabından cevap veren Şimşek, oranların artmadığını, yanlış KDV uygulamasında bulunan işyerlerine yönelik tedbirler aldıklarını ifade etti.
Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 8 olarak uygulanan KDV kalemleri yüzde 10, yüzde 18 olarak uygulanan KDV kalemleri ise yüzde 20 olarak artırılmıştı. 6 Temmuz 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanarak 10 Temmuz 2023’te yürürlüğe giren KDV artış uygulamasında bazı ürünlerin yer aldığı gruplar “lüks” olarak belirtilerek KDV oranları yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarılmıştı.
Yeniden düzenlenen KDV oranı ürünleri listesi için tıklayınız.
KDV Nedir?
KDV’nin açılımı katma değer vergisidir. Dünyada çeşitli ülkelerde kullanımı bulunan katma değer vergisi, ülkemize 1 Ocak 1985 yılından beri uygulanmaktadır. İlk uygulandığı dönemde her üründe yüzde 10 oranında KDV kesilmesi zorunlu kılınmıştı.
1986’da yüzde 5 ve yüzde 15 olmak üzere iki ürün grubuna ayrılan KDV oranları, 1990’da yüzde 8 ve yüzde 18’e çıkarıldı. 2001’de yaşamsal ve lüks olmayan gıda ürünleri için yüzde 1 KDV uygulanmaya başlandı. 2005’te yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 17’ye, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 7’ye indirilse de 2008’de tekrar yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18’lik KDV oranlarına geri dönüldü.
2022’de bazı gıda ürünlerindeki KDV oranları da yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü. 2023’te yeniden düzenlenen KDV oranlarında yüzde 8 olan kalemler yüzde 10’a, yüzde 18 olan kalemler yüzde 20’ye yükseltildi. 2022’de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüş olan ve önceden de yüzde 1 olan gıda maddelerindeki KDV oranları değişmezken, bazı ürün gruplarında uygulanan KDV’lerde düzenlemeler yapıldı.
2023’ün bütçe gelirlerinde KDV oranının 823,6 milyar lira dolayında olduğu ve tahakkuk ettirilen (ödeneceği bildirilen) KDV vergilerinin sadece yüzde 61,3’ü tahsil edildi.