Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) satışı konusunda açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 19 KİT’in özelleştirileceğine dair iddialara yanıt veren bakanlık, bu şirketlerin yabancılara satılması veya kapatılmasıyla ilgili gündeme gelen tartışmalara değindi.
Açıklama, bakanlığın sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 kamu iktisadi teşebbüsünün özelleştirileceği, yabancı sermayeye satılacağı ve kapatılacağı iddialarının doğru olmadığını açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) özelleştirme iddialarına ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, 19 KİT’in hazırlanan bir kanun taslağı aracılığıyla özelleştirileceği, yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada, taslak aşamasındaki düzenlemelerin KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsal yapılarını güçlendirmeleri amacıyla hazırlandığı ifade edildi. Bakanlık, bu düzenlemeleri satış olarak nitelendirmenin iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını vurguladı.
Açıklamada, taslak çalışmada yer alan konulardan birinin, yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşturulması olduğu belirtildi. Ayrıca, çalışmaların KİT’lerin kurumsallıklarını artırarak uluslararası rekabetçiliklerini yükseltme hedefi taşıdığı ifade edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı KİT Açıklaması
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
TÜRKİYE CUMHURİYETİ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
BASIN DUYURUSU
20 HAZİRAN 2024
Çeşitli basın yayın organlarında, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından, Sayın Bakanımıza atfen 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİT) hazırlanan bir Kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı iddia edilmiştir. Bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.
Bu çerçevede KİT reformu kapsamında yapılacak düzenlemelere ilişkin kamuoyumuzu aydınlatmak adına aşağıdaki açıklamayı yapmak zaruri görülmüştür.
Bilindiği üzere, KİT’ler 233 sayılı KHK’ye tabi ve sermayesinin tamamı devlete ait olan teşebbüslerdir. KİT’lerin anılan KHK kapsamında hâlihazırda verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Taslak aşamasında olan düzenlemeler ile KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp halkı bilinçli olarak kandırmaktır.
Taslak çalışmada yer alan hususlardan biri yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede taslak değişiklikler ile yapılacak olan atamalarda ilgili kamu kurum/kuruluşları ile Yükseköğretim Kurulu üyeleri ve diğer Türk Ticaret Kanunundan yasayla düzenlenmiş yeterince uzman ve faydalananlardan faydalanılarak yönetim kurulları daha uzman kişilerden oluşacaktır.
KİT’lerin yeniden düzenlenmesi ile KİT’lerin kurumsallıklarının artırılarak sadece ülkemizde değil yurtdışında da performans ve gelecekteki güvenilirliğin artırılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Kamu işlerinin etkin ve verimli bir şekilde en üst düzeyde sürdürülmesini ve halkımıza hizmet bilinciyle ülkemiz hedefleri doğrultusunda halkımıza olumlu katkılar sunulması amaçlanmaktadır. Bu yapılan çalışmaların yanlış farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT’lere zarar verecektir.
Bu çerçevede, söz konusu iddialar sadece spekülasyon niteliğinde olup gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.