Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yaptı. Bakan, Türkiye’de vergi yükünün yüksek olduğu algısı bulunduğunu ifade ederken, “OECD ülkeleri içinde en az vergi veren üçüncü ülkeyiz” dedi. Bakan, yönetilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumlu şekilde belirleneceğini kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşmasından satır başlıkları şöyle oldu;
Para Politikasının Gecikmeli Etkisi Görülecek
Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Plan ve Büt.e Komisyonu’nda en önemlki makro dengesizliğin yüksek enflasyon olduğunu dile getirdi. Bakan, enflasyonu düşürmek için alınan tedbirlere ilişkin olarak ise “para politikasının gecikmeli etkisi daha net görülecek” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yönetilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumlu belirleneceğini aktarırken yıllık enflasyonun öngörüldüğü gibi Mayıs’ta zirve yaptığını dila getirdi. Haziran itibariyle dezenflasyon sürecine girildiğini hatırlatan Şimşek, geçtiğimiz 5 aylık süre içinde yıllık enflasyonun 26,9 puan azaldığını kaydetti. Bakan, enflasyon 48,6’ya gerilerken para politikasına karşı hassas olan temel mallarda enflasyon düşüşünün belirgin olduğunu ifade etti.
Yüzde 25’lik kira sınırının kaldırılmasına da değinen Mehmet Şimşek, bu sebeple kira ve konut grubunun enflasyonundaki düşüşün sınırlı kaldığını ifade ederken buna rağmen Ekim ayında 12 ay sonrasının efnaslyon beklentisinin son 2 buçuk yılın en düşük seviyesinde olduğunun altını çizdi. Bakan, hizmet enflasyonundaki ataletin ise tüm dünyada olduğu gibi bizde de yüksek seyrettiğini kaydetti.
2025’in İkinci Yarısında Toparlanma Başlayacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma beklediklerini ifade ederken Türkiye’de vergi yükünün yüksek olduğuna dair bir algı olduğunu ve gerçeği yansıtmadığı ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı mehmet Şimşek, “toplam vergi yükü sıralamasında yüzde 20,8 ile OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip üçüncü ülkeyiz” ifadelerini kullanırken OECD’nin vergi yükü ortalamasının yüzde 34, Avrupa Birliği’nin ise yüzde 41,2 seviyesinde olduğunu söyledi.
Bütçe Disiplini Sürecek
Bakan Şimşek, düşük kamu borcuna rağmen dezenflasyonu desteklemek için kamuda tasarrufu artıracaklarını kaydederken cari açığın azalması ve yapısal dönüşüm için mali alan yaratmak amacıyla bütçe disiplinini sürdüreceklerini kaydetti. Bakan Şimşek, kayıt dışı faaliyetlerin haksız rekabet sağladığını ifade ederlen devletin vergi kaybı yaşamasının önüne geçmek için tedbirler aldıklarını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025’ten itibare uygulamaya başlanacak akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak tanınmasına imkan tanıyan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni geliştirdiklerini de dile getirirken kira sözleşmelerinin de artık e-Devlet üzerinden hazırlanmasına imkan sağladıklarını kaydetti.
Türk Lirası Borçlanıyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma stratejisini dört stratejik ölçüt üzerinden yürüttüklerini dile getirirken bunlardan ilkinin kur riskini azaltmak için Türk lirası cinsinden borçlanmak olduğunu kaydetti. Şimşek, TL cinsi borcun stok içindeki payının 2023 sonuna göre 6 puan iyileşerek yüzde 42 seviyesine çıktığını dile getirdi.
Şimşek, ikinci ölçütün borcun vadesini uzatarak stokların refinansman riskini düşürmek olduğunu ifade etti. Mehmet Şimşek, vadesine 1 yıldan az kalan senetlerin stok içindeki payını 6 puan azalttıklarını ve yüzde 17 seviyesine düşürdüklerini kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, merkezi yönetimin borç stokunun yüzde 70’inin sabit faizli borçlar olduğunu kaydederken son stratejik ölçütün ise rezervi güçlü tutmak olduğunu kaydetti. Şimşek; güçlü nakit rezervi tutarak, olumsuz piyasa koşullarına karşı likidite ve refinansman riskini yönetiyoruz” ifadelerini kullandı.