Geçtiğimiz hafta gündeme gelen ve tartışmalara sebep olan Yurtdışı Çıkış Harcının Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 3 bin lira olmasını istediği belirtiliyor. Temmuz ayında TBMM’de görüşülecek yeni vergi paketlerinin de yer alacağı düzenlemede Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “3 bin lira olarak belirlenmesi ve harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması” tavsiyesi yer aldı.
GİB’in 24 Mayıs tarihli “2024 yılı kanun çalışmaları sunumu”nda yer alan vergi önerilerinde, şu an 150 lira olan ve bin 500 lira olması tartışılan harcın tartışılan fiyatın iki katı olduğu öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan bir başkanlık statüsünde bulunan GİB’in taslağı öneri niteliği taşıyor.
Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar Olacak?
Vergi uzmanı Nedim Türkmen’in Sosyal Medya hesabında; “Harç 1.500 değil 3.000 TL” notuyla paylaştığı bilgiye göre “Yurtdışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3 bin TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir” ifadeleri öneri mahiyetinde sunumda yer aldı.
Yurtdışı Çıkış Harcı Kimlerden Alınmaz?
Yurtdışı çıkış harcından, yurt dışında oturma izni olanlar, 7 yaş altındaki çocuklar, ticari amaçla yurt dışına çıkacak olanlar, çift pasaport sahiplerinden diğer pasaportunu kullanarak yurt dışına çıkacaklar ve KKTC’ye kimlikle geçiş yapacak kişiler muaf tutuluyor.