Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Bloomberg HT televizyonunda yaptığı değerlendirmede, taksitlerin kayıt dışılığı azaltmadaki önemine dikkat çekti.
Öncel, 70’li ve 80’li yıllarda Türkiye’nin enflasyonla mücadele ettiği dönemlerde gençlerin, henüz üniversite öğrencisiyken ev eşyalarını alıp taksitle ödeyerek gelecekteki evliliklerine hazırlandıklarını belirtti. Ancak günümüzde mevcut maaşlar ve gelir kalemleri ile gençlerin aile desteği olmadan evlenip yuva kurmalarının neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.
Öncel, pek çok firmanın yıllardır kredi kartı olmadan da taksitli satış yaptığını ifade etti. Özellikle ev ve beyaz eşya sektöründe senetle satış yapan çok fazla firma bulunduğunu belirterek, kredi kartına sınırlama getirilmesi durumunda, “kredi kartı out-senet in” gibi bir durumun ortaya çıkabileceğini ve bunun da kayıt dışılığı artıracağını söyledi. Bu durumun kimse tarafından tercih edilmeyeceğini düşündüğünü ekledi.
Perakende ticarette ödeme şekillerinin yaklaşık yüzde 80-90 oranında kredi kartlarıyla gerçekleştirildiğini belirten Öncel, kredi kartlarının ticari hayattan geri plana itilmesinin perakende sektörünü ve perakendeye üretim yapan imalat sektörünü olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Bunun hammaddeye kadar uzanan zincirleme bir etki yaratacağını da sözlerine ekledi.