Cuma günü Kontrolmatik bedelli ve bedelli sermaye artırımı yaptı. Şirket aynı zamanda Eylül’de temettü dağıtacağını da duyurdu. Kontrolmatik’in bedelli sermaye artırımı yüzde 100 oranında olurken bedelsiz sermaye artırımı ise yüzde 125 olarak açıklandı. Böylece Kontrolmatik hisse senedi olan yatırımcılar hem bedelsiz sermaye artışından yararlanacak, hem de rüçhan hakkını kullanabilecek.
Toplam sermayesi 200 milyon liradan 650 milyon liraya çıkacak olan Kontrolmatik’te, 200 milyon lira tutarında bedelli sermaye artışı yapılırken, 250 milyon lira tutarında sermayeyi de şirket karından sermayeye ekleyecek. Kontrolmatik Bedelli, Bedelsiz ve Temettü Duyurusu haberinden konunun detaylarını okuyabilirsiniz.
Rüçhan Hakkı Nedir?
Rüçhan hakkı, bir şirketin hisse senedine sahip olan yatırımcının, şirket bedelli sermaye artırımı yapma kararı aldığı zaman bu artırıma katılma hakkını ifade eder. Şirketin bedelli sermaye artırım kararı ne kadarsa, o kadar bedelli sermaye artırımına katılma hakkı bulunur yatırımcıların.
Örneğin, elinde 1000 adet KONTR hissesi bulunan yatırımcılar, Kontrolmatik’in bedelli sermaye artırımı yüzde 100 oranında olduğu için 1000 adet daha hisse senedi alma hakkına sahiptir.
Bu 1000 adet ekstradan alınacak hisse senedi için, bu adette hisse senedinin rüçhan kuponunu karşılayacak miktarda paranın da yatırım hesabında bulunması gerekecektir.
KONTR Rüçhan Hakkı Ne Kadar?
Kontrolmatik hissedarlarının rüçhan hakkını kullanma fiyatı her bir, 1 TL nominal değerli pay senedi başına 1 TL olarak açıklanmıştı. Böylece elinde 1000 adet KONTR hisse senedi bulunan yatırımcıların hesabında 1000 TL bulunması halinde rüçhan hakkına katılarak alabilecekleri hisse senetlerinin tamamını alma hakları olacaktır.
KONTR Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Kontrolmatik rüçhan hakkını kullanmak için yatırımcıların işlem yaptığı aracı kuruma taleplerini iletmesi gerekir. Her aracı kurum veya bankada rüçhan hakkı kullanma şekli farklılık gösterebilir. Bu sebeple işlem yaptığınız aracı kurumun rüçhan hakkını kullandırma yöntemini öğrenmek için kurumunuza başvurmanız gerekecektir.
Kontrolmatik Rüçhan Hakkı İçin Son Gün Ne Zaman?
Kontrolmatik, rüçhan hakkının kullanımı için belirlenen süreyi 15 gün olarak açıkladı. Rüçhan hakkı kullanımı için en az 15 gün, en fazla 45 gün olmak üzere bir süre tanınır. Yatırımcıların bu süre içinde rüçhan haklarını kullanmaları beklenir.
Kontrolmatik rüçhan başlangıç tarihi 19 Temmuz tarihi oldu. 19 Temmuz’dan itibaren 15 gün içinde rüçhan hakkının kullanılması gerekiyor.
Rüçhan hakkı kullanım süresinde dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör de, bu sürenin normal gün olduğudur. Yani 15 iş günü değildir. Ancak son günün tatile denk gelmesi durumunda son tarihin iş gününe ertelenmesi hakkı bulunmaktadır. 15 günden az rüçhan hakkı kullanım süresi olmayacağı için öne çekilme ihtimali bulunmuyor.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da yatırımcının, yatırım hesabında bulunan paradır. Yatırım hesabınızda bir hisse senedi satarak rüçhan hakkı kullanımına katılmak istediğiniz zaman, T+2 iş günü sonrasında rüçhan hakkınızı kullanabilirsiniz. Dolayısıyla 22 Temmuz pazartesi satacağınız bir hissenin parasıyla 24 Temmuz çarşamba günü rüçhan hakkınızı kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için T+1 ve T+2 Nedir yazımıza bakabilirsiniz.
Bedelli sermaye artırımı, bir nevi şirketin yeniden halka arz olması durumudur. Ancak talep, mevcut yatırımcılar öncelikli olarak toplanır. Dolayısıyla şirket kendi yatırımcısına müracaat ederek, kasaya yeni sermaye yatırmaları talebinde bulunur.
Kontrolmatik Bedelsiz Sermaye Artırımı
Kontrolmatik aynı zamanda yüzde 125 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin kendi iç kaynaklarından sermayesini artırma şekline denir.
Yüzde 125 artacak hisse senedi için 1000 adet hisse senedi bulunan yatırımcılara ekstradan 1250 hisse senedi daha verileceği anlamına geliyor.
Kontrolmatik’te Kaç Hisse Senedi Olacak?
Kontrolmatik hissedarlarının en merak ettiği konulardan biri, toplamda yatırımcıların elinde kaç hisse senedi olacağı konusudur.
KONTR yatırımcıları, aynı anda hem bedelli hem bedelsiz sermaye artışı yapıldığı için bu konuda kafa karışıklığı yaşıyor olabilir. KONTR yüzde 125 oranında bedelsiz sermaye artırışı yaptı. Bu kısım için yatırımcıların herhangi bir ücret ödemesi gerekmeyecek.
Kontrolmatik Bedelli Sermaye artırımı içinse yüzde 100 oranında sermayeye katkı sağlamak isteyen yatırımcılar bundan yararlanabilirler.
Bedelsiz sermaye artışından her yatırımcı faydalanacak. Dolayısıyla 1000 adet hisse senedi olan yatırımcıların 2250 adet hisse senedi olacak. Aynı yatırımcı bedelli sermaye artırımına da iştirak etmek isterse, 1000 adet daha hisse senedi alabilecek. Böylece 1000 adet KONTR hisse senedi olan bir yatırımcının rüçhan hakkını da kullanmasıyla 3250 adet hisse senedi olabilecek.
Bu, her bir hisse senedine 2,25 adet daha hisse senedi verileceği anlamına geliyor.