Gelecek Haftaya Bakış
26 Nisan 2021 Pazartesi
Hafta yurt içi verileriyle başlıyor
Hafta başlangıcında yurt içinde Nisan ayına ilişkin Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Sektör Güven Endeksi Verileri öne çıkıyor. COVID-19 salgınının üçüncü dalgasının ağır hissedildiği Türkiye’de veriler, özellikle sanayinin gidişatına yönelik fikir verici nitelikte.
Yurt dışında ise Almanya’nın aylık olarak açıkladığı IFO anketleri ön planda olacak. IFO anketleri, ekonominin mevcut gidişatı ve beklentilerine ilişkin önem arz eden veriler. Verilerin açıklanmasının ardından euroda hareketlilik görülebilir.
27 Nisan 2021 Salı
Japonya Merkez Bankası takip edilecek
Salı gününde öne çıkan ekonomik hadise, Japonya’dan gelecek olan faiz kararı olacak. TSİ 05:30’da gelmesi beklenen kararda Japonya Merkez Bankası’nın faizleri yüzde -0,10’da sabit tutması bekleniyor.
28 Nisan 2021 çarşamba
Gözler Fed’de
çarşamba gününde Fed tarafından gerçekleştirilecek toplantının sonucunda açıklanacak olan faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapması beklenen konuşma gündemi oluşturuyor. Fed’in faizleri yüzde 0-0,25 bandında sabit tutması beklenirken Powell’ın varlık alımlarına yönelik yapabileceği yorumlar özellikle takip edilecek.
Resmi ham petrol stokları açıklanacak
TSİ 17:30’da ABD resmi kaynakları tarafından DOE Ham Petrol Stokları açıklanacak. Ham petrol stoklarındaki artışın petrol fiyatlarında negatif, stok azalmasının ise petrol fiyatlarında pozitif etki yapması bekleniyor. 16 Nisan haftasında 594 bin varil seviyesinde stok artışı gerçekleşmişti. önem düzeyi yüksek olan veri, petrol piyasaları açısından yakından takip edilecek.
29 Nisan 2021 Perşembe
Yılın ikinci enflasyon raporu izlenecek
Perşembe günü, yurt içinde TCMB tarafından yayımlanacak olan 2021 yılı 2. Enflasyon Raporu takip edilecek. Rapor, aynı zamanda yeni başkan Şahap Kavcıoğlu döneminde yayımlanan ilk enflasyon raporu olma özelliğini de taşıyacak. Raporda Türkiye’deki enflasyonist sürece ilişkin yorumlar takip edilecek.
Yurt dışında ise 1. çeyreğe ilişkin ABD büyüme ve kişisel tüketim verilerini içeren veri seti ön plana çıkıyor. ABD ekonomisinin 1. çeyrekte teşvik paketlerinin etkisiyle çeyreklik bazda yüzde 6,30 büyümesi beklentisi hakim. Verilerin açıklanmasının ardından dolarda küresel hareketlilik görülebilir.
30 Nisan 2021 Cuma
Hafta yoğun veri akışıyla kapanıyor
Hafta kapanışını yurt içinde Mart ayı dış ticaret dengesi verisi yapıyor. Şubat ayında Türkiye, 3,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermişti. Veriler, Mart ayına ilişkin gelecek olan cari denge verileri için fikir verici nitelikte.
Yurt dışında ise Cuma gününde yoğun veri akışı hakim. ABD’den gelecek olan kişisel gelirler-harcamalar veri seti ve Euro Bölgesi TüFE verileri ön planda olacak. ABD kişisel gelirler-harcamalar verileri, salgın döneminde artan işsizliğin düzelme emareleri gösterdiği ABD’de hane halkının refah düzeyini ölçmek maksadıyla takip edilen önemli bir veri seti. Euro Bölgesi’nde ise dezenflasyonist sürecin kırıldığı son aylarda görülmüştü. Genişlemeci para ve mali politikalarının sonucunda Euro Bölgesi’nde enflasyon, yüzde 1’in üzerine oturdu ve TüFE’nin yüzde 1,30’da sabit kalması beklentisi hakim. Verilerin açıklanmasının ardından dolar ve EURUSD’da hareketlilik izlenebilir.