Yeşil Yapı Endüstrisi AŞ (YYAPI) bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu. Şirketin aldığı bedelli sermaye artırımı kararı yüzde 200 seviyesinde oldu. Şirketin Yönetim Kurulu 6 Ocak 2025’te bedelli sermaye artırımı yapma kararı almıştı. Bugün Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bedelli pay artırımı için başvurulduğu Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) ilan edildi.
Yeşil Yapı Endüstrisi AŞ, yapmayı planladığı yüzde 200 bedelli sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 852 milyon 512 bin 779 lira 20 kuruştan 2 milyar 557 milyon 538 bin 337 lira 60 kuruşa yükseltmek istiyor. Yatırım portföyünde YYAPI koduyla şirket hissesinden sahip olan yatırımcılar lot başına 1 TL bedel ile her bir adet hisse senedine karşılık iki adet hisse senedini alma hakkına sahip olacak.
YYAPI yatırımcılarını ilgilendiren bu sermaye artırımına ilişkin tüm detayları haberimizden okuyabilirsiniz.
YYAPI Bedelli Sermaye Artırımı Ne Zaman?
Yeşil Yapı’nın bedelli sermaye artırımına ilkişkin 6 Ocak 2025’te aldığı karar, 4 Şubat 2025’te Sermaye Piyasası Kurulu’na gönderildi. SPK’nın şirketin başvurusunu değerlendirmesinin ardından onay veya red kararını açıklaması beklenecek.
Yeşil Yapı bedelli sermaye artırımı yapmak için öncelikle SPK’nın onay vermesini bekleyecek. Ardından şirketten gelecek rüçhan hakkı kullanımı için en az 15, en fazla 45 günlük rüçhan hakkı süresi açıklayacak.
Yeşil Yapı Bedelli Sermaye Artırım Detayları
Yeşil Yapı Endüstrisi AŞ, bedelli sermaye artırımını yüzde 200 oranında gerçekleştirecek ve 1 TL rüçhan. hakkı kullanım fiyatı belirledi. Şirketin, halka arz yöntemiyle artıracağı sermayesi 9 milyar liralık kayıtlı sermaye tavanını aşmayacak. Yeşil Yapı, kayıtlı sermaye tavanı geçtiğimiz yıl 2,25 milyar liradan 9 milyar liraya yükseltmişti.
Şirketin ulaşacağı sermaye tutarı 2 milyar 557 milyon 538 bin 337 lira 60 kuruş olacak.
YYAPI Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Yeşil Yapı, rüçhan hakkını kullanmak isteyen yatırımcıların, rüçhan hakkı kullanımı için belirlenecek tarih aralıklarında, kullanmaları için ayrılan rüçhan kuponlarını işlem yaptıkları aracı kurumdaki bakiyeleriyle kullanmaları ile mümkün olacak.
Yeşil Yapı yatırımcıları, kuponlarını kullanmak için yatırım hesaplarında T+2 bakiyeye sahip, bedelli bölünme öncesinde elleridne bulunan hisse senedi sayısının iki katı TL cinsinden varlığı bulundurduktan sonra yatırım yaptıkları aracı kurumdaki müşteri temsilcisi ile görüşerek YYAPI rüçhan hakkını kullanmak istediğini dile getirmesi yeterli.
Rüçhan hakkını kullanmak isteyen bir yatırımcının 200 adet hisse senedi bulunuyorsa 400 TL yatırım hesabında bulunması gerekiyor. Bu bakiye, yatırım hesabına aktarılan para için aynı gün, başka hisse senedinin satılarak rüçhan kuponu için kullanılması planlanıyorsa 2 gün sonrasında gerçekleştirilebilir.
Rüçhan Hakkı Satılır mı?
Yatırımcılar rüçhan haklarını satabilirler veya yeni rüçhan hakkı satın alabilirler. Bunun için rüçhan süreci başladığında Borsa İstanbul nezdinde açılacak YYAPI.R koduyla işlem görecek rüçhan pazarında işlem yapılabilir. Rüçhan pazarında işlem gören paylar, rüçhan kuponlarıdır. Burada alış ve satış işlemleri rüçhan hakkının alış ve satış işlemleridir.
Rüçhan pazarında rüçhan hakkını satan yatırımcılar, bu rüçhan hakkını bir daha kullanamaz. Dolayısıyla rüçhan kuponunu kullanan yatırımcılar rüçhan pazarında pay satamazlar. Ancak aynı şekilde ek rüçhan hakkı satın almak isteyen yatırımcılar aynı pazarda hakkını satmak isteyen yatırımcılardan satın alma işlemi yapabilirler. Satın alınan rüçhan haklarının kullanılması gerekir.
4 Şubat 2025 (KAP)
YYAPI Bedelli Sermaye Artırımı
“Şirketimiz tarafından 06.01.2025 tarihli açıklamamızda duyurmuş olduğumuz Yönetim Kurulu’nun bedelli sermaye artırımı kararına istinaden, 9.000.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, , her biri 1-TL nominal değerde 852.512.779,20 TL olan Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 1.705.025.558,40 TL nakit (bedelli) olarak %200 oranında artırılarak 2.557.538.337,60 TL ye çıkartılması kapsamında, İzahnamenin onaylanması talebi ile 03.02.2025 tarihi itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmuştur.”