Küresel piyasalarda devam etmekte olan ABD kaynaklı ticaret savaşları ve buna bağlı yükselen tansiyon piyasalarda sağlıklı fiyatlamaların oluşmasını sağlayamıyor.
Diğer yandan, geçen haftadan bu yana %34 civarında hem dolar hem de Euro karşısında değer kaybeden Türk Lirası, küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.
ABD ile Türkiye arasında yaşanan dava krizinin farklı boyutlara taşınıyor olması ilk olarak ekonomi üzerinde etkili oldu. TL ve Borsa İstanbul geçen haftadan bu yana kayıplarını sürdürüyor.
önemli bir risk kaçışını teşkil edecek bir gelişme olmamasına karşın özelliklede ABD kaynaklı yaşanan ticaret savaşı endişeleri piyasalarda güvenli liman varlıklarını çok fazla öne çıkarmıyordu. Fakat hem Türkiye kanadında yaşanan gelişmeler hem de gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları yatırımcıların risk kaçışlarından ötürü değerlenen dolardan çıkıp Japon yenine doğru yönelmesine neden oldu.
Japonya 10 yıllık tahvil fiyatları ağustos ayı başından bu yana değerlenirken gelişmekte olan ülke para birimlerinde takip edilen gelişmelerin neticesinde, majör para birimleri arasında dolar karşısında güçlenen tek para birimi güvenli liman kaçışları nedeniyle tek para birimi oldu.
Güvenli liman kaçışlarında normal şartlarda ons altın, ABD 10 yıllık tahvil faizleri, İsviçre frangı ve Japon yeni olarak takip ederken, artık güvenli liman kaçışları öncülüğünde yen dışındaki diğer enstrümanların eski cazibesini koruyamadığı görülüyor.
Sabah saatlerinden bu yana Dolar karşısındaki kazançlarının bir kısmını geri veren ve an itibariyle %0.07 yatay primli bir şekilde işlem gören Japon yeni için analistler teknik olarak 111.00 seviyesinin önemli olduğunu vurgulamaktalar. Şayet USDJPY paritesinde yeniden bir satış eğilimi oluşur ise 110.10 bölgesine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar.