Ekonomide, iş gücü piyasası, mal ve hizmet piyasası ve para piyasası olmak üzere 3 temel piyasadan söz etmekteyiz. Devlet ise bu piyasalarda farklı kurumsal yapılarıyla varlığını korumaktadır. Para piyasasında devletin bu işlevini Merkez Bankaları görmektedir.
Büyük Merkez Bankaları
- ABD’de FED (Federal Reserve Bank).
- Avrupa Birliği’nde ECB (European Central Bank) ya da AMB (Avrupa Merkez Bankası).
- İngiltere’de BOE (Bank Of England).
- Japonya’da (BOJ) Bank of Japan.
- Kanada’da (BOC) Bank of Canada.
- Yeni Zelanda’da (RBNZ) Reserve Bank of New Zealand.
- İsviçre’de(SNB) Swiss National Bank.
- Türkiye’de ise (TCMB) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘dır.
Merkez Bankalarının Amacı
Bütün Merkez Bankalarının birincil görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu noktada da ülke içerisindeki diğer politika yapıcılardan (örneğin Türkiye için; Maliye, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı gibi) bağımsız olarak fakat işbirliği çerçevesinde politikalarını sürdürmesi gerekmektedir. Merkez Bankalarının, para politikasını uygulamak için kullandığı araçlar günümüzde farklılaşmakla birlikte en önemli araç ‘faiz aracıdır.
‘Para piyasalarında işlem yapan yatırımcı, Merkez Bankası politikalarını yakından takip etmelidir. Merkez Bankası, politika araçları ile para piyasasına müdahale ederek ilk olarak döviz kurlarını etkileme gücüne sahip olan en yüksek merciidir. Bundan dolayı, Merkez Bankaları gerek kısa vadeli faiz oranları kontrolü ile gerekse yazılı ve sözlü açıklamaları ile döviz piyasalarını diğer tüm kurumlardan daha fazla etkileme gücüne sahiptir.