Haftaya Trump ve kadrosunun ‘güçlü dolar’ açıklamaları ile düşüşle başlayan dolar, dün FOMC toplantısının oldukça zayıf geçmesi ile kayıplarını genişletti.
Fed, yılın ilk toplantısında ne Mart için açık kapı bıraktı ne de ifadelerinde şahin ton kullandı, hal böyleyken Dolar Endeksi de 99,40 desteğine geriledi. Zayıf dolardan destek alan Ons Altın ise bugün 1,223$ yükseldi.
Herhangi bir ülke para birimi için tek başına ekonomik veriler elbette yeterli değildir, siyasi ve diğer alanlardaki gelişmeler de olumlu verilere rağmen o ülke para biriminde baskı yaratabilir. Bu noktada dolar için şunu söyleyebiliriz ki; veriler pozitif, özellikle ISM imalat satın alma ve ADP istihdamdaki artış ekonomi için son derece olumlu. Gözler yarınki tarım dışı istihdam verisinde ve son rakamlara baktığımızda 180,000 tabanının korunduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu rakamın yakında (biraz altı-biraz üstü) gelecek verinin dolardaki volatilitesi çok olmayabilir. Dikkatlerin yoğunlaştığı kalem ise saatlik kazançlar, çünkü bu kalemdeki artış harcamalara destek olarak enflasyona pozitif yansıyacaktır. Zaten dünkü FOMC notlarında da istihdamın yolunda gittiği ve enflasyona odaklanıldığını gördük.
Olumlu veriler dolar pozitif olmasına rağmen belirttiğimiz gibi siyasi gelişmeler baskıyı sürdürebilir. Trump’ın ilk hamleleri arasında ‘düşük dolar’ hedefi olduğunu da hesaba katarsak bu yönde gerek kendisinden gerekse kadrosundan gelecek sözlü müdahaleler kayıplar yaratabilir.
Trump ve yapacaklarını ayrı tutar ve Fed tarafına bakarsak, kurul verilere göre faiz planı gerçekleştirecek ve enflasyondaki artışın devam etmesi buna ek olarak yatırımlarda da hareketlilik olması ile Haziran’da yılın ilk faiz artışı gerçekleşebilir. Komite bunun sinyalini de ilk çeyrek itibariyle verebilir.
Hafta boyu kan kaybeden dolar için yarınki olumlu veriler düşüşleri sınırlayabilir ve bugün 1,215$ direnci üzerine atak gösteren kıymetli metal daha önceki iki denemesinde olduğu gibi 1,230$ direncinden gerileyebilir.
Aralık FOMC sonrası 1,130$ gerileyen ve sonraki iki atağında da 1,230$ direncini kıramayan Ons Altın’da kısa vadede bu direnç kırılmadıkça tekrar 1,170-1,200 aralığında fiyatlanma görebiliriz.
Grafikte de belirttiğimiz gibi yükselişlerin hızlanması için ilk olarak 1,230$ ve en önemlisi 1,250$ direncinin kırılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 1,187$ ve 1,170$ desteklerini takip edeceğiz. 1,170$ desteği korundukça orta vadedeki yükseliş devam edebilir.