Arzum bedelli sermaye artırımı yapma kararı aldı. Arzum’un yapacağı bedelli sermaye artırımının yüzde 100 oranda olacağı kaydedilirken 1 TL nominal pay başına rüçhan kullanım bedelinin de 1 TL olacağı kaydedildi.
Arzum Neden Bedelli Sermaye Artırımı Yapıyor?
Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ (ARZUM) bedelli sermaye artırım kararını Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) iletti. Şirketin yapacağı bedelli sermaye artırımında 300 milyon lira olan ödenmiş sermayenin 600 milyon liraya yükseltilmesi hedefleniyor. SPK tarafından onay verilmesi durumunda yapılacak artış 2 milyar liralık kayıtlı sermaye tavanı sınırı içinde kalacak.
Şirket sermayesinin 147 milyon liralık kısmı borsada işlem gören paylardan oluşurken 153 milyon liralık kısım ise borsada işlem görmüyor.
Arzum, yapacağı bedelli sermaye artırımının amaçlarını, sermaye yapısının güçlendirilmesi, kaynak temini, borç stoğunun ve finansman giderlerinin azaltılarak karlılığın artırılması, yeni yatırımlar için oto-finansman kaynakları yaratılması ve kar marjlarında iyileşme sağlanması amacıyla aldığını kaydetti.
Arzum, yayınladığı fon kullanım yeri raporuna göre yüzde 67 oranında (200 milyon lira) finansal borçların ödenmesi, yüzde 8 oranında (25 milyon lira) yurt dışı yatırımlar ve yüzde 25 oranında (75 milyon lira) yurt içi yatırımları işaret etti.
Arzum Bedelli Sermaye Artırımı Ne Zaman?
ARZUM koduyla Borsa İstanbul’da da işlem gören şirketin bedelli sermaye artırımı yatırımcıları tarafından merak ediliyor. 15 Nisan tarihinde şirket bedelli sermaye artırımını onaylaması talebiyle SPK’ya müracaat etti. Şirketin bedelli sermaye artırımına onay verilmesi durumunda şirket tarih belirleyecek. Henüz Arzum tarafından bir tarih belirlenmedi.
SPK onayının ardından Arzum’un iki tarihi açıklaması bekleniyor. Bedelli sermaye artırımları, bedelsiz sermaye artırımı gibi tek bir günde gerçekleşmiyor. Rüçhan kullanım süreci adı verilen bir süre yatırımcıların sermaye artırımına iştirak etmesi bekleniyor. Bu süre en az 15 gün olabilir. Rüçhan kullanım sürecinde üst zaman limiti ise 45 gün ile sınırlı.
Yani Arzum, 15 ila 45 gün arasında bir rüçhan hakkı kullanım takvimini açıklaması gerekecek. Ancak bu tarih SPK’nın vereceği onayın ardından olacak.
Arzum Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Rüçhan hakkı, yatırımcıların ellerinde bulunan hisse senetleri oranında bedelli sermaye artırımına iştirak etmesi anlamına geliyor. Yatırımcılar Arzum’un bedelli sermaye artırımında portföylerinde bulunan hisse senedi adedi kadar rüçhan kullanım hakkına iştirak etme hakkına sahip olacak.
Bedelli sermaye artırım takvimi başladığı andan itibaren Arzum yatırımcısı, sahip olduğu hisse senedi adedince rüçhan kuponu sahibi olacak. Yatırımcılar sahip oldukları rüçhan kuponlarını 1 TL karşılığında hisse senedine çevirebilecekler.
Bu durumda 1000 adet ARZUM hisse senedi olan bir yatırımcının yatırım hesabında hazır 1000 TL’lik bakiyesinin bulunması gerekiyor. Bu bakiyeyle yatırımcı ARZUM hisse senedi alarak şirketteki ortaklık oranını korumuş ve şirketin sermaye yapısını güçlendirmesine destek olmuş olacak.
Rüçhan haklarının kullanımı mecburi değil. İsteyen yatırımcı rüçhan hakkını kullanmayabilir. Ancak bu durumda yatırımcı sermaye artırımına iştirak edemez. Dolayısıyla bedelli sermaye artırımından kaynaklı olarak yaşanacak hisse değer kaybında ise bunu zarar olarak karşılamak zorunda kalır.
Rüçhan Hakkını Kullanmak İstemeyenler Ne Yapabilir?
Bedelli sermaye artırımı sürecinde yatırımcıların en çok ikilemde kaldığı konulardan biri de rüçhan hakkının kullanılmak istenmemesi durumunda ne yapılacağıyla ilgili. Bir yatırımcı, şirketin bedelli sermaye artırımına iştirak etmek istemeyebilir. Bu durumda ise ARZUM.R koduyla açılacak olan Rüçhan Pazarı, kullanılmak istenmeyen rüçhan kuponlarının değerlendirilebileceği bir pazar olarak öne çıkıyor.
Yatırımcı, bedelli sermaye artırımına iştirak edecek kadar nakit bulundurmuyorsa, rüçhan kuponlarının bir kısmını bu pazarda satarak kalan kısmı için sermaye elde etmesi mümkündür. Şirketteki ortaklık oranını artırmak isteyen yatırımcılar da yine bedelli sermaye artırımında ek rüçhan kuponu satın alarak bu rüçhan kuponlarının lotunu 1 TL fiyatla hisse senedine dönüştürebilir.
Dileyen yatırımcılar rüçhan kuponlarının tamamını bu pazarda satarak nakde çevirip rüçhan sürecine dahil olmama hakkını kullanabilir.
Bedelli Sermaye Artırımı Sonrasında Ne Olur?
Bedelli sermaye artırımı, şirketin sermaye yapısını güçlendirmek için yatırımcılarından fon toplama sürecidir. Bedelli sermaye artırımları bir nevi ikinci bir halka arz süreci olarak işler. Tıpkı halka arz sürecinde olduğu gibi bir izahname yayınlanır ve yatırımcılardan elde edilecek fonun nerelerde kullanılacağı, şirketin finansal durumu gibi bilgiler verilir.
Bedelli sermaye artırımına giden bir şirkette halka arzın aksine patron satışı gerçekleşmez. Aksine, patron olarak tabir edilen şirketin büyük hissedarları da borsa yatırımcıları gibi bedelli sermaye artırımına katılmak durumundadır. Örneğin şirkette 100 milyon adet paya sahip olan bir ortak 100 milyon lira ile bedelli sermaye artırımına katılır, 1000 adet paya sahip bir borsa yatırımcısı da 1000 lira ile aynı şekilde bedelli sermaye artırımına iştirak eder.
Bedelli sermaye artırımının amacı şirketten şirkete göre değişiklik gösterebilir. Ancak bedelli sermaye artırımlarında şirketlerin bir fon ihtiyacı bulunur ve bu fonun karşılanması için yatırımcılara yönelinir.
Bu süreçlerde, şirket yeni bir yatırım için gerekli nakit bulunmuyorsa veya yeterli değilse bunu karşılamak için bedelli sermaye artırımı yapma kararı alabilir. Veya büyük bir borç yükü altındaysa bu borç yükünden kurtulmak ve daha sürdürülebilir bir mali yapıya kavuşmak için de bedelli sermaye artırımı isteyebilir. Bu niyet de şirketlerin yayınladıkları fon kullanım yeri raporlarında yazılır.
Şirketin bedelli sermaye artırımı yapmasının ardından fon kullanım yeri raporunda yazıldığı taahhütlerin sağlanması beklenir. Yani şirketin o gelirle yeni bir yatırım yapması taahhüt edildiyse, bu yatırımın yapılarak şirketin üretiminin veya karlılığının artması beklenir. Veya borçların ödeneceği kaydediliyorsa, belirlenen miktarda borç ödenerek varsa bu borçlardan kaynaklı faiz yükünden de kurtularak daha istikrarlı bir mali yapıya kavuşması beklenir.
Arzum Fon Kullanım Yeri Raporu‘nu linkteki bağlantıdan okuyabilirsiniz.