TCMB, dün yapılan PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandında 7 aydır devam eden 0,25 bp indimi pas geçti. Para politikası kurulu kararındaki değişiklikler dikkat çekti. Bir önceki toplantı ile dün yapılan toplantı tutanakları arasındaki farklara baktığımızda;
önceki toplantıda, ”Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğu değerlendirilmektedir.” ifadesi, ”Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir.”
”Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.” ifadesi, ” Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır.”
”Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir. Bununla birlikte, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.” ifadesi, ”Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.” şeklinde değiştirildi.
Merkez Bankasının dünkü tutumu, lirada yaşanan değer kaybının ve kurdaki yükselişin faiz indirim kararını etkilediğini gösterdi. Bankanın dün faiz indirmemesi aslında olması gereken bir karardı, ancak önceki dönemlerde de zor koşullara rağmen faiz indirimine devam etmesi piyasalarda bu tavrın devam edeceği algısına neden olmuştu.
Merkez Bankasının dünkü tutumu ülke ekonomisinde son çeyreğin de zorlu geçeceğini gösteriyor ve lira üzerindeki hem siyasi hem jeopolitik hem de ekonomik baskılarla kayıplar artabilir.
Dün, karar sonrası 3,05 desteğine gerileyen kur, bugün tekrar 3,08 seviyesine yükseldi. Daha önce de çok defa belirttiğimiz gibi kurda yaşanacak düşüşler lira tarafında (siyasi, jeopolitik ya da ekonomik alanların birinde olumlu bir gelişme yaşanmadıkça ) düzelme yaşanmadıkça geçici ve kısa süreli olacaktır.
Yakın vadede 3,05-3,03 aralığı korundukça kurda yükseliş atakları devam edebilir ve yeni rekor seviyeler görebiliriz.