Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 24 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu toplantısını tamamladı. TCMB faizleri medyan beklentilerin üzerinde indirdi.
Piyasalar 250 baz puan ila 350 baz puan arasında indirim beklerken çoğu ekonomist ve analist 250 baz puan faiz indirimi beklentisine sahipti. TCMB 300 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 49’dan yüzde 46’ya indirdi.
TCMB’nin karar metninde enflasyonun ana eğiliminin haziran ayında yatay seyrettiği vurgulanırken temmuz ayında ise aya özgü unsurlarla geçici olarak yükseleceği kaydedildi. TCMB faiz indirimi yapsa da karar metninde şahin bir ton hakim oldu. enflasyında belirgin ve kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı kaydedildi.
Seda Yalçınkaya; İhtiyatlı Duruş Devam Ediyor
İntegral Yatırım Araştırma Departmanı Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, faiz indiriminin açıklanmasının ardından aşağıdaki değerlendirmeyi paylaştı;
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 300 baz puan indirerek %46’dan %43 seviyesine çekti. Gecelik vadede borç verme faiz oranı %49’dan %46’ya, borçlanma faiz oranı ise %44,5’ten %41,5’e düşürüldü. Böylece faiz koridorunda simetri korunmuş oldu.
Stopaj kararının ardından piyasanın faiz indirimi beklentisi 250-300 baz puan aralığında yoğunlaşmıştı. Bu açıdan bakıldığında 300 baz puanlık indirim, beklentilerin üst bandına denk düşse de sürpriz niteliğinde değildi. Kararın hemen ardından piyasa alıcılı bir tepki gösterdi; özellikle BIST 100 ve bankacılık endeksi öne çıktı. Ancak karar metninde yer alan görece şahin ifadeler, kısa süreli alımların ardından kâr realizasyonlarını beraberinde getirdi. Özetle, faiz indirimi yapılmış olsa da, Merkez Bankası’nın sıkı duruş mesajını koruması, piyasada ilk tepkinin geri verilmesine neden oldu.
Karar metnindeki enflasyon vurgusuna baktığımızda, aylık bazda Temmuz ayı enflasyonun geçici etkilerle artış sağlayabileceği ifade edilirken, genel olarak dezenflasyonist etkinin artığına yönelik vurgu öne çıktı. TCMB, enflasyondaki yataylaşmayı ve geçici artışı göz önünde bulundurarak ihtiyatlı duruşuna devam ediyor diyebiliriz.
Temmuz ayı karar metnine kritik bir cümle girdi. TCMB, “Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir.” İfadesiyle sadece faiz oranı seviyesine değil, faiz adımlarının büyüklüğüne dair de ileriye dönük yönlendirme sunuyor. Faiz indirimi ile sıkı duruşun aynı anda vurgulanması, TCMB’nin piyasaları rahatlatmadan, enflasyon beklentilerini yönetmek istediğini gösteriyor.
Özetle, Merkez Bankası Temmuz ayı toplantısında faiz indirimlerine başlamış oldu. Ancak bu indirimlerin hızlı adımlarla gelmesi yönündeki beklentileri törpüleyen kontrollü bir sözel yönlendirme bulunuyor. Bu da sıkı para politikası duruşu korunarak bir gevşeme alanı açıldığını gösteriyor. Temmuz ayı karar metnindeki iletişim ve yönlendirme de kuvvetli kullanıldı. Merkez Bankası toplantı bazlı ve veri odaklı olacağını ifade etti. Merkez Bankası faiz kararından faizi indirimi başladı ancak çerçevesi belli bir yol haritasıyla verilerle şekillenecek mesajı verdi.
Piyasanın ilk reaksiyonu hem bankacılık endeksi hem de BİST100 endeksinde alım yönünde olsa da, karar metnindeki şahin ifadeler sonrası daha nötr bir piyasa gördük. Endekste kısa vadede 10.700 yakınlarındaki direnç güçlü bir şekilde çalışsa da, orta uzun vadede faizi indirimleri ile birlikte piyasanın bunu satın almaya devam edeceği görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 15.500 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça 16.600 seviyesindeki direnç aşılabilir.