Sönmez Pamuklu Sanayii AŞ’nin (SNPAM) bedelli sermaye artırımına ilişkin olarak sürecin başlama ve bitiş tarihleri netleşti. Şirketin belirlediği bedelli sermaye artırım tarihi 29 Temmuz başlangıç olarak kaydedildi. Sürecin bitiş tarihi ise 12 Ağustos olacak.
SNPAM yatırımcılarının dikkatle takip etmesi gereken bu tarihler arasında yapılacak bedelli sermaye artırımında yüzde 100 artacak sermaye için rüçhan hakkı kullanım fiyatı 1 TL olarak belirlendi. Şirketin yatırımcıları belirlenen bu 15 günlük sürede ne yapacak?
SNPAM Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Şirketin gerçekleştireceği bedelli sermaye artırımında yatırımcıların rüçhan kuponlarının bir kısmını veya tamamını satma, daha fazla rüçhan hakkı alma gibi tercihlerde bulunması mümkün. Ayrıca verilecek rüçhan hakkı kuponları hisse senedine de çevrilebilecek.
12 Ağustos’tan önce rüçhan haklarının kullanılması gerekiyor. Yatırımcıların bu tarihlere özellikle dikkat etmesi gerekiyor. SNPAM yatırımcılarının ek rüçhan hakkı almak isterse veya rüçhan hakkını kullanmak istememesi durumunda Rüçhan Pazarı’nda işlem yapması gerekecek.
SNPAM.R İşlemleri Nasıl Yapılır?
Borsa İstanbul’da normal işlemlerin dışında bir de bedelli sermaye artırımı yapan şirketler için rüçhan pazarı açılır. Bu pazar sadece bedelli sermaye artırımı için belirlenen tarihler arasında aktif olur. Bedelli sermaye artırım tarihi sona erince SNPAM.R koduyla açılan pazar da kapanır.
29 Temmuz Salı günü açılacak ve 12 Ağustos Salı günü kapanacak bu pazarda belirlenen 15 gün boyunca işlemler yapılabilecek.
Bu pazarda, ortaklık payını artırmak isteyen yatırımcılar, rüçhan hakkını kullanmak istemeyen yatırımcıların paylarını satabilecekler.
Aynı zamanda rüçhan hakkını karşılamak için yeterli bakiyeniz yoksa, rüçhan kuponlarınızın bir kısmını bu piyasada satarak rüçhan hakkını kullanacağınız bakiyeyi finanse etmeniz de mümkün.
Rüçhan Kuponlarının Hisse Senedine Çevrilme Süreci
Rüçhan kuponlarınızı bedelli sermaye artırım tarihi sona ermeden önce hisse senedine çevirmeniz gerekiyor. Bunun için SNPAM koduyla hisse senedinizin bulunduğu aracı kurumdaki müşteri temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz.
Müşteri temsilcinize telefonla vereceğiniz rüçhan hakkı kullanma emrinden sonra bedelli sermaye artırımına katılabilirsiniz. Ancak bunun için serbest bakiyenizin rüçhan hakkını karşılaması gerekiyor. Yani, başka bir hisse senedinde satış yaptıysanız ve bu satıştan elde ettiğiniz gelirle rüçhan hakkınızı kullanacaksanız 2 iş günü beklemeniz gerekecek.
Ayrıca aracı kurumla imzaladığınız sözleşmede, bakiyenizin müsairt olması durumunda rüçhan hakkı kullandırılıp kullandırılmadığına dair bilgiyi de aracı kurumda bulunan müşteri temsilcinizden öğrenebilirsiniz.
Eğer otomatik olarak rüçhan hakkı kullandırılıyorsa, bedelli sermaye artırımının son gününde mevcut bakiyeniz olması durumunda rüçhan hakkına otomatik olarak katılabilirsiniz.