Türk Eximbank, 2024’te ihracatçıya 50 milyar doları bulan destekler vermeyi planlıyor. Desteğin 24 milyar doları kredi, 26 milyar doları sigorta olacak. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Türk Eximbank’ın ülkedeki en büyük kredi hacmine sahip 9’uncu bankası olduğunu açıkladı. Güney, 2024 planlarını aktardığı konuşmasında Eximbank’In aynı zamanda Türkiye’Nin en büyük alacak sigortası kuruluşu olduğunun da altını çizdi.
Son yıllarda Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ihracatın katkısının büyük olduğunu belirten Güney, bu başarıda Türkiye’nin resmi ihracat destek kuruluşu olan Türk Eximbank’ın buna sağladığı katkıya vurgu yaptı.
Ali Güney’in konuşmasından satır başları şöyle;
“2023’te 42 Milyar Dolar Destek Verildi”
“2023 yılında ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar nakdi kredi sağladık ve 22,4 milyar dolar tutarındaki vadeli alacağı sigorta ederek, onları tahsilat riskinden koruduk. İhracatçılarımızın güvenle ihracat yapmalarını sağladık. Böylece, 2023 yılında ihracatçılarımıza 42 milyar dolar destek vermiş olduk.”
Sermaye Yapısı Güçlendi
“Bakanlığımızın Temmuz 2023’te 6,8 milyar lira ve bu yılın ilk günlerinde 3,3 milyar lira olmak üzere yapmış olduğu 10,1 milyar liralık nakdi sermaye desteğinin kaldıraç etkisiyle Bankamızın başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ihracatçılara sağlamış oluğu finansman desteği artarak devam edecektir. 2024 yılında da küresel konjonktürde yaşanan olumsuzluklara rağmen, ülke olarak ihracat hedefimizi gerçekleştirmek için ihracatçımıza olan kredi ve alacak sigortası desteğimizi daha da artırarak 50 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Bu desteğin 24 milyar doları kredi ve 26 milyar doları sigorta ve garanti olarak sağlanacak.”
“İhracatçılarımızın kredi ve ihracat değerliliğini ölçerek değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Bu değerlendirme sonucunda ihracatçı firmalarımız, teminat mektubunun ve Bankamız ‘İhracat Alacak Sigortası Poliçesi’nin yanı sıra sektördeki diğer ticari bankalarda da olduğu gibi menkul kıymet rehini, kefalet kurumlarının kefaleti, ipotek, gerçek ve tüzel kişi kefaletleri gibi diğer alternatif teminat türleri ile Eximbank kredi programlarından yaralanabilecek. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle ihracatçıların finansmana erişim maliyetlerini azaltarak desteklerimizin erişilebilirliğini arttırdık.”
Ali Güney ayrıca KOBİ’lere sağlanan finansmanın 2020’de yüzde 70 seviyelerindeyken bu oranın yüzde 84’ü aştığını belirtirken, 2019 yılında BDDK tarafından Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle “pencere usulü” faizsiz finans hizmetinin de önünün açıldığını belirtti.
Reeskont Kredi Limitleri 10 Kat Artırıldı
Ali Güney, reeskont faizlerinin sabitlendiğini ifade ederken “Merkez Bankamız tarafından Temmuz 2023’ten itibaren sunulan günlük reeskont kredi limitleri 10 kat artırılarak 3 milyar 50 milyon liraya yükseltildi. Bu limitin 2 milyar 50 milyon liralık bölümü Türk Eximbank’a tahsis edildi. İhracata ve ihracatçıya olan desteğin önemli bir göstergesi olarak Türk lirası reeskont kredileri faiz oranı Merkez Bankamız tarafından yüzde 25,93 olarak belirlenerek sabitlendi. Böylece bankacılık sektöründe hızla yükselen ticari kredi faizlerine rağmen firmalarımızın uygun maliyetli finansmanla ihracatlarını artırmalarına olanak sağlanmış oldu.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BloombergHT