Goldman Sachs, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 17 yıl aradan sonra bu haftaki Mart toplantısında faiz oranlarını artırmasını bekliyor.
Bankanın kıdemli Japon ekonomisti Tomohiro Ota, yıllık ücret görüşmelerinde beklenenden güçlü maaş artışlarına ve ardından Japonya’da BOJ’un Salı günü sona eren Mart toplantısında negatif faiz oranlarından çıkışa ilişkin haberlere işaret etti.
Ota’nın Pazartesi günkü notunda belirttiğine göre, BOJ henüz politika değişikliğine ilişkin herhangi bir sinyal vermemiş olsa da, bu gelişmeler BOJ’un politika değişikliği için daha fazla veriye ihtiyaç duymayabileceğini veya Nisan ayındaki üç aylık Ekonomik Görünüm raporuyla politika değişikliğini gerekçelendirmek için beklemeyeceğini gösteriyor.
Ekonomistlerin küçük bir çoğunluğu hala merkez bankasının Nisan ayında faiz artırmasını beklerken, artan sayıda ekonomist, bu yılki maaş görüşmelerinin beklenenden çok daha güçlü olacağına dair işaretlerin etkisiyle son iki haftada tahminlerini Mart ayına kaydırdı.
Ota’ya göre, BOJ, uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemek için kullandığı getiri eğrisi kontrol politikasını, gerektiğinde tahvil alıp satarak kaldırabilir. Ancak, BOJ’un Japon devlet tahvili alımlarının miktarı veya ETF alımlarının durdurulması konusunda henüz “açıkça taahhüt vermediğini” bekliyorlar.
Haberdeki Terimler
BOJ: Japonya Merkez Bankası’nın kısaltmasıdır. Japonya’da para politikasını belirleyen ve ekonomik istikrarı sağlamakla görevli olan bağımsız bir kurumdur.
Faiz Oranları: Bir para biriminin kullanım maliyetini ifade eden orandır. Merkez bankaları, ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için faiz oranlarını ayarlarlar. Faiz oranları genellikle enflasyon, ekonomik büyüme ve işsizlik oranları gibi faktörlerle ilişkilidir.
Negatif Faiz Oranları: Bir merkez bankasının politika faiz oranını sıfırın altına çekmesidir. Bu durumda, bankalar ellerindeki fazla nakdi, merkez bankasına mevduat verirken faiz öderler. Bu, ekonomiyi canlandırmak ve deflasyon riskini azaltmak amacıyla uygulanabilir.
Getiri Eğrisi Kontrolü: Bir merkez bankasının uzun vadeli faiz oranlarını belirli bir seviyede tutmak veya şekillendirmek için tahvil alımı veya satımı gibi piyasa operasyonları gerçekleştirmesidir. Bu, faiz oranlarını belirli bir seviyede tutarak para politikasını yönlendirmeyi amaçlar.
ETF (Exchange-Traded Fund): Borsada işlem gören ve genellikle belli bir endeks, sektör veya emtia gibi varlıklara dayalı olarak oluşturulan bir yatırım fonudur. ETF’ler, yatırımcılara birçok farklı varlığa kolayca ve düşük maliyetle yatırım yapma imkanı sağlar.