Mart 2024’te Türkiye’nin enflasyon oranı aylık yüzde 3,16 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 68,50 olarak kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mart ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 68,50 artış gösterdi.
Bu dönemde, yıllık bazda en düşük artış yüzde 50,10 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, en yüksek artış yüzde 104,07 ile eğitim sektöründe görüldü.
Aylık bazda ise en fazla düşüş alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde -0,02 olarak kaydedilirken, en yüksek artış yüzde 13,08 ile geçen ayki gibi yine eğitim grubunda yaşandı.
Mart 2024 itibarıyla, 143 temel başlıktan 14’ünde düşüş, 8’inde değişim olmazken, 121’inde artış gözlemlendi.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de, mart ayında aylık yüzde 3,14, yıllık yüzde 71,89 artış görüldü.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Enflasyon Açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede “fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacaklarını” belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart 2024 enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, aylık enflasyonun öngörülen seviyede gerilediğini ve para politikasındaki ilave sıkılaştırma önlemlerinin talepte dengelenmeye önemli katkı sağladığını ifade etti.
Şimşek ayrıca, dış finansman imkanlarının artırılmasının makro finansal istikrarı güçlendireceğini ve deprem harcamaları hariç tutularak gerçekleştirilecek sıkı maliye politikasının enflasyon beklentilerini çıpalayacağını ve dezenflasyon sürecini destekleyeceğini vurguladı.
Bakan Şimşek’in açıklaması:
“Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi.
Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir.
Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir.
Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız.”
Enflasyon Nedir?
Enflasyon, genel fiyat düzeyindeki sürekli ve genel yükseliş oranını ifade eder. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), bir ülkedeki tüketicilerin ortalama fiyat değişikliklerini ölçmek için kullanılan ana göstergelerden biridir. Enflasyon oranları, ekonomik politikaların belirlenmesinde kritik bir rol oynar ve tüketicilerin alım gücü üzerinde doğrudan etkisi vardır.
Enflasyonun önemi, ekonomik istikrarın bir göstergesi olmasıdır. Yüksek enflasyon oranları, tüketicilerin alım gücünün azalmasına neden olurken, çok düşük enflasyon veya deflasyon (fiyatların genel düzeyinin düşmesi) ekonomik durgunluğa işaret edebilir. Dolayısıyla, enflasyon rakamları, merkez bankaları ve hükümetler tarafından para politikası, faiz oranları ve maliye politikası gibi ekonomik kararlar alınırken dikkate alınan önemli bir faktördür. Türkiye’deki enflasyon oranları, ülkenin ekonomik performansının ve para politikasının etkinliğinin anlaşılmasında kilit bir rol oynar.