JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, hissedarlara gönderdiği mektupta, dirençli ABD ekonomisini tehdit eden yapışkan enflasyon ve beklenenden yüksek faiz oranlarına dair endişelerini dile getirdi.
Jamie Dimon, Pazartesi günü hissedarlarına bir mektup gönderdi. Yazdığı mektupta, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu bir dizi riski sıralayarak, bu risklerin yapışkan enflasyon ve piyasa beklentilerinin ötesinde faiz artışlarına yol açabileceğini belirtti.
Dimon’u Düşündüren Riskler
Bu riskler arasında, genişleyen hükümet harcamaları, Federal Rezerv’in bilanço küçültme çabaları, Orta Doğu ve Ukrayna’daki devam eden çatışmaların yanı sıra bu çatışmaların temel emtia piyasaları, göç ve jeopolitik ilişkiler üzerindeki etkileri de yer aldı.
Dimon, 61 sayfalık mektubunda, bankanın “yüzde 2’den yüzde 8’e ve hatta daha fazlasına” varan faiz oranlarına hazır olduğunu ifade etti. “Bu önemli ve benzeri görülmemiş güçler bizi temkinli olmaya itiyor” diyen Dimon, endişelerini dile getirdi.
Aynı zamanda 68 yaşındaki banka yöneticisi, bankadan ayrılma planlarına dair bir bilgi paylaşmadı. Fakat JPMorgan’ın yönetim kurulunun orta vadede düzenli bir CEO geçişi sağlamanın önceliklerinden biri olduğunu belirttiği ayrı bir dosyayı Pazartesi günü yayınlamıştı.
Yapışkan Enflasyon Nedir?
Yapışkan enflasyon, enflasyonun belli bir seviyede sabit kalınarak o seviyeden düşmemesini ifade eder. Gelişmiş ekonomilerde yapışkan enflasyon en büyük ekonomik risklerden biridir. Türkiye’de enflasyonun tek hanelere düşmesi fakat yüzde 6 sınırından aşağı bir türlü indirilememesi bir tür yapışkan enflasyon olarak ifade edilmişti. Üretici enflasyonunun yüzde 2 olduğu dönemlerde bile tüketici enflasyonunun en fazla yüzde 6’ya inmiş olması durumu bir tür yapışkan enflasyon olarak ifade edilmişti.
Türkiye açısından yüksek enflasyonun alışılagelmiş bir ekonomik problem olduğu ülkelerde yapışkan enflasyon büyük bir risk teşkil etmese de, yüzde 5’in üzerindeki enflasyon oranlarının tehlikeli olarak görüldüğü gelişmiş ekonomilerde yapışkan enflasyonun yüzde 4 düzeyinde sabit kalması para politikası açısından en büyük risklerden biri olarak görülüyor.
Dr. Reşat Sinanoğlu yapışkan enflasyonun sebebini şu şekilde ifade ediyor; “Reel ekonomi kendisini fiyatlarla savunur ve parayı özendirecek düzeyde fiyat artışları ile yeniden kendine çeker. Türkiye ekonomisi onlarca yıldır bu sarmaldadır. Sonuç, yapay olarak artan fiyatlar ve yapışkan enflasyondur.”
Yapışkan enflasyonun belli bir enflasyon oranında sabit kalma durumu yoktur. Enflasyon, herhangi bir düzeyde kalabilir. Az gelişmiş ülkelerde çift rakamlı enflasyon oranlarında da yapışkan kalabilir. Ancak bir enflasyon türünün “yapışkan” olduğunu, enflasyonun o seviyeden daha aşağı çekilemediği durumlarda kullanabiliriz.