Dünya Bankası, küresel karbon fiyatlandırmasından elde edilen gelirin 2023 yılında 104 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.
Rekor Gelir ve Karbon Fiyatlandırması
Dünya Bankası’nın “Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri 2024” raporunda, karbon fiyatlandırma gelirlerinin geçen yıl artarak ilk kez 100 milyar dolar sınırını aştığı belirtildi. Raporda, 2023 yılında küresel karbon fiyatlandırmasından elde edilen gelirin 104 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
Karbon Fiyatlandırma Araçları ve Gelir Kullanımı
Dünya genelinde 75 karbon fiyatlandırma aracının faaliyette olduğu belirtilen raporda, toplanan gelirin yarısından fazlasının iklim ve doğa ile ilgili programların finansmanı için kullanıldığı ifade edildi. Raporda, Brezilya, Hindistan, Şili, Kolombiya ve Türkiye gibi orta gelirli büyük ülkelerin karbon fiyatlandırması uygulamalarında ilerleme kaydettiği vurgulandı.
Küresel Emisyonlar ve Sektörel Dağılım
Raporda, karbon vergileri ve emisyon ticareti sistemlerinin küresel emisyonların yaklaşık yüzde 24’ünü kapsadığı ve karbon fiyatlandırmasının uygulama açığının kapatılmasına yardımcı olduğu ifade edildi. Geleneksel olarak enerji ve sanayi sektörlerinin hakimiyetini sürdürdüğü belirtilen raporda, havacılık, denizcilik ve atık gibi sektörlerde de karbon fiyatlandırmasının giderek daha fazla dikkate alındığı kaydedildi.
Paris Anlaşması Hedefleri ve Küresel Karbon Fiyatları
Dünya Bankası raporunda, rekor gelirlere ve büyümeye rağmen küresel karbon fiyatı kapsamı ve seviyelerinin Paris Anlaşması’nın hedeflerini tutturmak için yeterli olmadığına işaret edildi. Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için küresel karbon fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkması gerektiği vurgulandı.
Karbon Fiyatlandırması Nedir?
Karbon fiyatlandırması, Paris Anlaşması gereğince küresel ısınmaya sebep olan faktörlerin etkisini azaltmayı amaçlıyor. Böylece yeşil enerjiye özendirmek ve karbon salınımını azaltmak için anlaşmaya taraf ülkelerin tedbirler alması gerekiyor. Bu tedbirlerin başında ise karbon salınımına sebep olan araçlardan daha fazla vergi almak ve doğanın kirlenmesine sebep olan faktörleri ortadan kaldırmak için bazı cezaların yanı sıra, yeşil enerji dönüşününe devlet desteği ve çeşitli ödüller öngörülüyor.
Karbon fiyatlandırmasıyla, alınan vergi ve kesilen cezaların ise temiz enerji kullanımı için kaynak yaratması bekleniyor.