AB ülkeleri, Aralık ayında piyasalardaki gaz fiyatlarında ‘tavan fiyat’ olarak bilinen bir düzeltme mekanizmasının 15 Şubat’ta yürürlüğe girmesi konusunda anlaşmıştı.
Tavan fiyat, sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 euroyu aşması ve aynı dönemde Avrupa’da sıvılaştırılmış doğal gazın megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 35 euro üzerine çıkması durumunda yürürlüğe girecek.
Söz konusu yeni referans fiyat, küresel piyasalardaki fiyat seviyesiyle farkın belirlenmesinde kullanılacak.
Gelecek kış görünümünün henüz net olmadığının belirtildiği çalışmaya göre, AB’nin gelecek kış dönemi gaz depolarını doldurmak, tüketimi azaltmak ve LNG tedarikinde çin ile rekabet etmek zorunda kalabileceği öngörülüyor.
Bu kapsamda, özellikle gaz depolama tesislerinin 1 Ekim 2023 tarihine kadar yüzde 90 dolu olması gerekiyor.
Gelecek kış dönemi enerji krizi yaşamamak için AB’nin, 31 Mart 2023’te sona erecek gazda talep azaltma kararının süresini uzatması ve depoların dolması için gaz talebini düşürmesine ihtiyaç duyuluyor.
Gelecek kış Rusya’dan boru hatlarıyla sağlanan doğal gaz akışının mevcut seviyelerde devam etmesi ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesi halinde AB’nin gaz talebini yüzde 13 azaltması gerekiyor.
Rusya’dan boru hatlarıyla sağlanan doğal gazın tamamen kesilmesi ve kışın soğuk geçmesi halinde ise daha sert önlemler gerekeceği, bu durumda AB’nin kış dönemini atlatabilmesi için gaz talebini yüzde 26 düşürmesi gerekebileceği öngörülüyor.
öte yandan, AB’nin uygulamaya koyduğu doğal gaz talebini yüzde 15 düşürme kararının uygulama süresi gelecek ay sona eriyor. üye ülkelerin bu süreyi uzatması bekleniyor.
AB’nin bu kış dönemi bitiminde gaz depolarında doluluğun geçen yıldan daha yüksek seviyede olması bekleniyor. Hali hazırda gaz depoları yaklaşık yüzde 73 doluluk seviyesinde bulunuyor. AB’nin bu yıl ayrıca ortak doğal gaz alım sözleşmeleri yapmaya başlaması da söz konusu olacak.
Forex analistlerine göre doğalgaz fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket söz konusu stok doluluk oranları ve fiyatlamalardaki kontrol sebebiyle bir süre daha devam edebileceğini belirtiyor.
Bahar aylarında hızlanması muhtemel savaş ve resesyon ihtimallerinin güçlenmesi doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket gösterebilir. Doğalgaz CFD’leri şu an 2.49 seviyelerinde
savaş öncesi fiyatların altında seyrediyor.