Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile bir araya geldi. Görüşme, global ekonomik konular ve Türkiye üzerine yoğunlaştı.
Mehmet Şimşek Paylaşmadı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington, D.C.’de gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, Gopinath’ın X sosyal medya hesabından duyuruldu.
Mehmet Şimşek’in görüşmeyi paylaşmaması dikkat çekti. Gita Gopinath bu paylaşımı 20 Nisan’da yaparken, Mehmet Şimşek’in bu haber yazıldığı sırada X hesabındaki son paylaşımı 19 Nisan tarihinden.
IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, toplantının fotoğraflarını X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaşarak, “Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile dünyanın ve Türkiye’nin görünümü üzerine mükemmel bir sohbet gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Gopinath, paylaşımında görüşmenin verimli geçtiğine işaret etti.
IMF: Programa İlişkin Görüşme Yapılmadı
Öte yandan aynı gün IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’nin ekonomik reformlarını desteklediklerini belirtti ancak Türkiye ile herhangi bir yeni IMF programına ilişkin görüşme yapılmadığını açıkladı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’nin ekonomik reformlarını desteklediklerini ifade ederken, Türkiye ile herhangi bir yeni IMF programı üzerine görüşmelerin olmadığını duyurdu. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında gerçekleştirilen basın toplantısında Kammer, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Parasal Sıkılaşma Dikkat Çekici
Kammer, Türkiye’de geçtiğimiz yıl yapılan politika değişiklikleriyle, özellikle parasal alanda yaşanan sıkılaşmalar ve mali alandaki konsolidasyon çalışmalarına dikkat çekti. Özellikle deprem sonrası artan harcamaların karşılanması sürecindeki mali disiplinin altını çizdi. Bu politikaların Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarını azalttığına ve dezenflasyon sürecinin uzun vadede başarıya ulaşmasının zaman alacağına işaret etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede, Türkiye’nin reform programının uzun vadeli olduğu ve bu doğrultuda ilerleneceği konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Kammer, bu reformların Türkiye’de enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmesi, yatırım ortamını iyileştirmesi ve ekonomik büyüme modelinde dönüşüm sağlaması beklentisini dile getirdi.
Türkiye’de yeni bir IMF programına ihtiyaç olup olmadığı sorusuna Kammer, mevcut reform programının desteklendiğini ve herhangi bir yeni IMF programı görüşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak yanıt verdi.