Beşiktaş hisse senedi BJKAS’ta fiyat düzeltmesine gidildi. 33,50 liradan 8,25 liraya düşen hisse senedinde Beşiktaş yatırımcılarının fiyat düşüşünden etkilenmemek için rüçhan hakkını kullanması gerekiyor.
Rüçhan hakkı, elindeki hisse senedi sayısının karşılığında bedelli sermaye artırımına katılmak isteyen yatırımcıların yararlanabileceği bir uygulamadır.
Rüçhan hakkı kullanımında yüzde 400 bedelli sermaye artırımına giden Beşiktaş hisselerinde, her 1 adet hisse senedi olan yatırımcılar 4 adet hisse senedi daha alabilir.
Rüçhan hakkı kullanmak için aracı kurumlara başvurmak gerekiyor. Yatırımcılar, yatırım yaptıkları aracı kurumlara rüçhan hakkını kullanmak istediklerine dair müracaat etmeleriyle rüçhan hakkını kullanabilir. Aynı zamanda kullanmak istedikleri rüçhan hakkı için ödemeleri gereken para miktarı kadarını da yatırım hesabında bulundurması gerekiyor.
Beşiktaş’ın rüçhan hakkına katılmak için Beşiktaş (BJKAS) yatırımcılarının 17 Temmuz Çarşamba gününe kadar süreleri var. Süresi içinde rüçhan hakkını kullanmayan yatırımcılar haklarını kaybedecekler.
Beşiktaş’ın bedelli sermaye artırımı ile ilgili haberinden daha fazla detay edinebilirsiniz.
Bugün Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) KAP’ta Rüçhan Hakkını kullanmak isteyen yatırımcılar için şu açıklamayı paylaştı;
BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ‘nin 03.07.2024 tarihinde başlayan % 400 oranındaki bedelli sermaye artırım işleminde, kaydileşmiş hisse senetlerinin rüçhan haklarını kullanmak isteyen üyelerin haklarını 17.07.2024 tarihi dahil olmak üzere Merkezi Kaydi Sistem çalışma süresi içerisinde kullanmaları gerekmektedir.
Rüçhan Hakkı Kullanmak Neden Önemli?
Rüçhan hakkını belirtilen süre içinde kullanmayan yatırımcılar, bedelli sermaye artırımına katılamazlar.
Şirket, sermaye artırmak istediği zaman, gerekli şartları da karşılıyorsa SPK tarafından bedelli sermaye artışına onay verilir.
Elinde hisse senedi bulunan yatırımcılar ise fiyatı düşen hisse senedinin fiyat düşüşünden etkilenmemek için zamanı içinde bedelli sermaye artırımından yararlanabilirler. Ayrıca bedelli sermaye artırımında şirket hisse senetleri mevcut yatırımcılara iskontolu bir şekilde satılır. Bu sebeple sermaye artırımına iştirak etmek isteyen yatırımcılar teorik olarak buradan kazanç elde edebilir.
Ancak rüçhan hakkı kullanmanın dezavantajlarından biri de hissenin fiyat hareketlerinden kaynaklı olarak zarar etme ihtimalini kapsamasıdır. Kısa vadeli yatırım yapan yatırımcılar için, rüçhan hakkı süreci içinde şirket hisseleri daha fazla düşüş gösterirse bu durumda hisse senedi fiyatının iskontolu fiyatın altına düşme riski de bulunur.
Rüçhan hakkını kullanmayan yatırımcıların hisse senedi fiyatı da bölünme sonrası oluşacak fiyata kadar düşüş gösterir. Bu durumda yatırımcılar rüçhan hakkını kullanmazsa zarar edebilir.
Rüçhan Hakkı hakkında daha fazla bilgi için Rüçhan Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.