Mevduat faizi gerilemeye başladı. Bu durum Borsa’da yükselişe sebep oldu. “Borsa, faizin rakibi” diyen Barış Soydan, tasarruf sahiplerinin yükselen mevduat faizleriyle beraber faize yöneldiğinin altını çizdi. Soydan, bu durum borsada bir süre yatay seyrin hakim olduğunu belirtirken, mevduat faizlerinin düşmeye başlamasıyla beraber Borsa İstanbul’un yeniden cazibe merkezi olmaya başladığının altını çizdi.
Bu durumu “Borsa’da Enflasyon Rallisi” sözleriyle özetleyen Barış Soydan, borsanın enflasyona karşı geride kalmasının sebeplerinin mevduat faizlerindeki yükseliş olduğunu, Merkez Bankası’nın beklenenin altında faiz yapması sebebiyle yeniden Borsa istanbul’a dönüşlerin hızlandığını belirtti.
Merkez Bankası’nın mevduat faizlerine uyguladığı görünen tabloadaki faizlerin aslında KKM mudilerini de kapsadığının altını çizen Soydan, KKM mudilerine verilen faizleri çıkarınca aslında mevduata ödenen faizin çok mdaha düşük olduğunu belirtti.
Enflasyon-Faiz Oranları
Resmi enflasyon oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu ve Mayıs ayında zirveye ulaşacağını değerlendiren Barış Soydan, mevduat faizlerinin de yüzde 40 seviyelerinde olduğunu belirtti.
Şubat ayı enflasyonu beklenen enflasyon oranının da üzerinde gelirse Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 80’e yaklaşabileceğini değerlendiren Soydan, bu durumda tasarruf sahiplerinin mevduatı değerlendirmeyeceğini düşünüyor.
Tasarruf Sahipleri Tasarruflarını Nerede Değerlendirecek?
Ekonomist Barış Soydan, bunun için iki yol bulunduğunu belirtiyor:
Dövize Yönelebilirler
Tasarruf sahiplerinin bir seçenek olarak dövize yönelebileceğini belirten Barış Soydan, Merkez Bankası’nın verilerinin de bunu desteklediğinin altını çizdi. Tasarruf sahiplerinin enflasyondan korunmak için dövize yönelmesinin sebebinin mevduat faizine yönelmekten vazgeçen tasarruf sahipleri olduğunu belirtti. Aynı zamanda bu grubun geleneksel bir yöntem olan altına da yöneldiğini belirten Barış Soydan, diğer grubun Borsa üzerinde etkili olduğunu belirtti.
Borsa’ya Yönelebilirler
Finansal okur yazarlık düzeyi yüksek olan bir grubun, “borsaya gittiğini” veya “borsaya döndüğünü” belirtti. Başka dinamikler de etkili olmak üzere, borsada cuma günü ve bugün yaşanan yükseliş için faiz oranlarını işaret eden Soydan, borsada bir alternatifsizlik durumu da olduğunun altını çizdi.
Diğer Etkenler
Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının çok artmamasına rağmen cuma günkü gelişmeler de borsada risk iştahının olumlu etkilenmesine sebep oldu. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesi ve ardından ABD’nin de Türkiye’ye F16 satışının onaylanması da Borsa istanbul üzerinde olumlu etkilere sebep oldu.
Aynı zamanda konut fiyatlarının da enflasyon ile başa baş ilerlemesi sebebiyle de Borsa alternatifsiz kalıyor.
Öte yandan, politika faizinin yükselmiş olması da yabancı sıcak parayı çekebileceği ve bunun da etkisinin olabileceği yönündeki beklenti de Borsa üzerinde etkili olabilir.
Barış Soydan’ın İntegral FX TV’de yaptığı açıklamalarının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Ralli Nedir?
Ralli, finansal piyasalarda uzun soluklu ve sürekli artış görülmesi durumudur. Bu dönemlerde, ralli yaşanan finansal enstrümanın fiyatları, direnç seviyelerinin üzerine çıkarak sürekli bir artış gösterir. Ancak ralli dönemlerinin ne zaman sona ereceği, teknik analiz yönlemleriyle öngörülemez. Yukarı Kanal formasyonunun görüldüğü ralli dönemlerinin sonunun, kanalın aşağı yönlü olarak kırıldığı zaman olarak tahmin edilir.
Temel analiz yönlemleri içinde rallilerin son bulacağı tarih, genellikle ekonomik göstergelerle izlenebilir. Bunun için ralli dönemlerinde birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcıların piyasalardaki gelişmeleri sıkı takip etmesi beklenir.
Enflasyon Rallisi Nedir?
Enflasyon rallisi, pek çok ralli çeşidir gibi bir rallidir. Boğa piyasası rallisi, Noel Baba Rallisi ve Ayı Piyasası Rallisi gibi Enflasyon Rallisi’nden de bahsetmek mümkündür. Fakat Enflasyon rallisini aynı zamanda boğa rallisi içinde de değerlendirmek mümkündür. Çünkü piyasalar yükseliş gösterirken bu ralli türü görünür. Ancak Enflasyon rallisinin bir farkı da, bu rallinin sebebi olarak, düşük enflasyonlu bir piyasada değil, yüksek enflasyonlu bir piyasada görünmesidir.
Borsa’da yer alan şirketlerin bilançoları, enflasyona da bağlı olarak artış gösterir. Enflasyon muhasebesinden dolayı artan bilançolar, bir süre borsaya yansımazsa veya gecikmeli olarak etki ederse, şirketlerin borsadaki değerleri bir süre enflasyona karşı değer kaybetmiş olur.
Barış Soydan’ın da bahsettiği gibi, bu değer kaybının telafisi sebebiyle borsada Enflasyon Rallisi ihtimali baş göstermiştir.