BRICS ülkelerinin ortaklaşa kurduğu Yeni Kalkınma Bankası, sermayesini arttırmak ve Batı hakimiyetindeki bankalara karşı güçlenmek amacıyla üyeliğini genişletme kararı aldı.Bankanın başkanı Dilma Roussef, Brezilya, Rusya, Hindistan, çin ve Güney Afrika’dan oluşan bankanın coğrafya, gelişme aşamaları ve ülke büyüklüğü açısından üyelerinin çeşitliliğini artırmaya bakacağını söyledi.
Suudi Arabistan bankaya katılmayı son ülke olarak göze çarpıyor. Banka, 2014 yılında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’na karşı bir hareket olarak kuruldu. Banka ortaklığına BM üyesi tüm ülkelerin katılabileceğini bildiren Roussef, Latin Amerika bölgesinden Uruguay’ın da Yeni Kalkınma Bankası’na sermaye koymak istediğini ilan etti.
Brezilya’nın eski cumhurbaşkanı Rousseff, yeni üyelerin bankanın portföyünün çeşitlendirilmesini desteklemek ve fonları seferber etme kapasitesini artırmak için bankaya kaynak sağlayacağını söyledi.
Rousseff, bankanın iç piyasaları güçlendirmek ve borçlularını kur riskinden korumak için yerel para birimlerinde daha fazla proje finanse edeceğini söyledi. üyelerin mevcut mimaride tamamen konvertibl olmayan para birimleri olduğunu ve küresel güney ekonomilerinin döviz kurlarındaki ani dalgalanmalardan etkilendiğini söyledi.
Bankanın yaptığı toplantıda konuşan çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, bankanın işbirliği için daha fazla ortağı davet etmeye, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasını desteklemek için daha fazla kaynak kullanmaya ve altyapı harcamalarına odaklanmaya devam edeceğini umduğunu söyledi.