Ekonomik takvim nasıl yorumlanır?

Paylaş
Ekonomik takvim nasıl yorumlanır?
100.000 $
Sanal Parayla
ÜCRETSİZ FOREX EĞİTİMİ

2024 yılı 2. Çeyrek K/Z Oranı: %26 / %74

Güncel açıklanan ekonomik takvim verileri için Ajanda bölümünü inceleyebilirsiniz.

ABD Ekonomik Takvim Açıklamaları

ISM İMALAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki büyük şirketlerin imalat sektöründeki satın alma eğilimini gösteren bu datada 50 seviyesinin üstü ekonomideki büyüme için olumlu algılanırken 50 seviyesinin altı olumsuz algılanmaktadır.

ISM İMALAT DIŞI SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki büyük şirketlerin hizmet sektöründeki satın alma eğilimini gösteren bu datada 50 seviyesinin üstü ekonomideki büyüme için olumlu algılanırken 50 seviyesinin altı olumsuz algılanmaktadır.

ADP TARIM DIŞI İSTİHDAM DEĞİŞİMİ: Ulusal istihdam raporu olan bu data, resmi Tarım Dışı İstihdam verisinden önce açıklanır ve ülkedeki özel sektör bordrolu çalışan sayısındaki aylık değişimi gösterir, bu nedenle Tarım Dışı İstihdam öncü datası sayılır.

TARIM DIŞI İSTİHDAM: Tarım sektörü hariç ülke içinde çalışan insan sayısının aylık değişimini gösteren bu datada tarım sektörünün eklenmemesinin nedeni, mevsimlik olarak yaşanacak değişkenliğin sağlıklı sonuç alınmasını engellemesidir. İstihdam verisindeki artış ülke ekonomisine destek sağladığı için olumludur ve dolara değer kazandırır. Fed’in faiz politikasında en yakından takip ettiği datalar arasındadır.

İŞSİZLİK ORANI: ülkedeki işsiz ve iş aramakta olanların aylık oranını belirler. İşsizlik oranında yaşanacak düşüş ülkedeki işsiz sayısında o ay azalma olduğunu gösterdiği için olumlu algılanır.

ORTALAMA SAATLİK ÜCRETLER: Tarım sektörü hariç, çalışanlara ödenen aylık maaşlardaki enflasyon oranını belirler ve bu verideki yükseliş ülke ekonomisi için pozitiftir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI: ülkede işsizlik maaşı almak için ilk defa başvuru yapan kişi sayısını belirler. Haftalık olarak açıklanan bu datada yaşanacak düşüş çalışan sayısının arttığını gösterdiği için olumlu algılanır. İlk defa işsizlik maaşı talebinde bulunan kişi sayısının artması ise, işsiz sayısının arttığını gösterdiği için olumsuz algılanır.

TüFE: Fiyatlar genel düzeyinin sürekli yükseliş göstermesi olarak açıklanan enflasyonu belirleyen bileşenler arasında Tüfe de yer alır. Tüfe, ülkedeki bütün mal ve hizmet fiyatlarını ölçmek imkansız olduğu için hane halkının bütçelerinde en fazla yer alan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi takip eden endekstir ve enflasyondaki değişimi ölçmek için kullanılır.

çEKİRDEK TüFE: Tüfe verisi içinde yer alan enerji, tütün, alkollü içkiler gibi geçici etki yaratan alt kalemlerin çıkarılması ile hesaplanır. Enflasyon oranını daha net ve şeffaf görünmesini sağladığı için Fed’in tüfeye oranla daha yakından takip ettiği bir datadır.

ÜFE: Enflasyon bileşenleri arasında yer alan bu data, malların üretim aşamasındaki fiyatlarını ölçer. Yine tüfede olduğu gibi üfede de üretilen tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarını ölçmek imkansız olduğu için belirlenmiş malların fiyatları takip edilir. Enflasyona destek sağlayacağı için datadaki yükseliş olumlu algılanır.

PERAKENDE SATIŞLAR: ülkede satışa sunulan perakende mallardaki aylık değişimi gösterir ve perakende satışlarda yaşanacak yükseliş ülke ekonomisi açısından pozitif olduğu için dolarda da değerlenme sağlar.

çEKİRDEK PERAKENDE SATIŞLAR: Perakende satışlar içinde yer alan otomobil satışları kaleminin hariç tutulmasıdır.

DAYANIKLI TüKETİM MALLARI SİPARİŞİ: Beyaz eşya, endüstri makineleri, bilgisayar, otomobil ve uçak (savunma ve havacılık) gibi ömrü 3 yıl üzerinde olan mallar için, üreticilerin aylık aldıkları sipariş miktarını gösteren datadır. Bu data ülkede imalat sektörünün durumunu yansıttığı için önemlidir ve sipariş miktarındaki artış imalat ve fabrika sektörünün iyi durumda olduğunu gösterir.

çEKİRDEK DAYANIKLI TüKETİM MALLARI SİPARİŞİ: Dayanıklı tüketim malları içinde yer alan ulaşım kaleminin hariç tutulmasıdır. çekirdek data, daha net ve daha güvenilir olması nedeniyle öncelikli olarak dikkate alınır.

YENİ KONUT SATIŞLARI: Son bir ay içinde satılan yeni konutların yıllık seviyesini gösterir. ülkede yeni konut alınması akabinde mobilya, tadilat, sigorta gibi diğer alanlara da imkan yarattığı için önemli bir veridir. Datanın yüksek gelmesi alım gücünün arttığını gösterdiği için ülke ekonomisi açısından olumludur ve dolara pozitif etki yapar.

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: ülke ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

HAM PETROL STOKLARI: ABD Enerji ve Bilgi Yönetimi (EIA)’nin haftalık olarak açıkladığı bu data, ülkedeki şirketlerin envanterinde bulunan ham petrol varillerinin haftalık seviyesini belirler. Bu datayı önemli kılan ise, arz fazlası nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle artık ABD stoklarının da petrol fiyatına baskı oluşturmasıdır. Stok ve sondaj sayısındaki artış petrolde arz fazlasına neden olduğu için petrol fiyatı açısından olumsuz algılanır.

ALMANYA Ekonomik Takvim Açıklamaları

İMALAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki imalat sektörü müdürleri ile yapılan bu ankette aylık satın alma eğilimi belirlenir. 50 seviyesi üzerindeki artış olumlu iken 50 seviyesi altına düşüş daralma olarak algılanır.

ZEW EKONOMİK HİSSİYATI: Avrupa Ekonomi Araştırma Merkezi’nin aylık olarak düzenlediği bu ankette yatırımcıların ülke ekonomisine olan duyarlılığı ölçülür. Datada bir önceki aya göre yükseliş yaşanması iyimser algının yüksek olduğunu gösterir, düşüş ise karamsarlığın o ay yüksek olduğunu gösterir.

İFO İŞ İKLİMİ ENDEKSİ: Almanya Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün aylık olarak düzenlediği bu anket, iş dünyasının imalat, sanayi, inşaat, ticaret alanlarına ilişkin güvenini ölçer. Aylık olarak düzenlenen bu ankette, rakamın bir önceki aydan yüksek gelmesi pozitif iken düşük gelmesi negatif algılanır.

İŞSİZLİK ORANI: Euro Bölgesi’nin lokomotifi olan Almanya’daki işsiz sayısı ve aktif olarak iş arayanların aylık yüzdesel değişimi gösterir. Gelen datanın bir önceki aya göre düşüş göstermesi işsizlik oranında düşüş yaşandığını gösterdiği için olumlu algılanır, aksi durumda ise işsiz sayısında artış yaşandığı için olumsuz algılanır.

SANAYİ üRETİMİ: Sanayi sektöründe yer alan kuruluşların üretimlerindeki değişimi aylık olarak gösteren veridir. Açıklanan rakamın bir önceki aya göre yükseliş göstermesi üretimde artış olarak algılandığı için pozitif, düşüş ise gerileme olarak algılandığı için negatif etki yaratır.

FABRİKA SİPARİŞLERİ: üreticilerden o ay için sipariş edilen malların oranını gösteren bu datada, siparişlerde artış olması talep ve tüketimin arttığını gösterdiği için olumlu etki yaratırken, siparişlerde yaşanacak düşüş ise talep ve tüketimde azalmaya işaret ettiği için olumsuz algılanır.

EURO BöLGESİ Ekonomik Takvim Açıklamaları

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: Bölge ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi, ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

TüFE: Belirlenen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki aylık değişimi ölçen bu data, ECB’nin en önem verdiği veriler arasındadır. Bölgenin enflasyon oranındaki artış için datanın beklentiden yüksek gelmesi olumlu, beklenti altında kalması ise olumsuz etki yaratır.

İŞSİZLİK ORANI: Euro Bölgesi’ndeki işsizlik oranın aylık olarak hesaplandığı bu datada, bir önceki aya göre düşüş yaşanması işsiz sayısında azalmayı gösterdiği için olumlu algılanır, Artış ise işsiz oranındaki yükselişi gösterdiği için olumsuz etki yaratır.

İNGİLTERE Ekonomik Takvim Açıklamaları

İMALAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki imalat sektörü müdürleri ile yapılan bu ankette aylık satın alma eğilimi belirlenir. 50 seviyesi üzerindeki artış olumlu iken 50 seviyesi altına düşüş daralma olarak algılanır.

İNŞAAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki inşaat sektöründeki yetkililerle yapılan bu ankette yöneticilerin aylık olarak satın alma aktiviteleri belirlenir. 50 seviyesi üzerindeki artış olumlu iken 50 seviyesi altına düşüş daralma olarak algılanır.

HİZMET SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkedeki hizmet sektöründeki yetkililerle yapılan bu ankette yöneticilerin aylık olarak hizmet satın alma aktiviteleri belirlenir. 50 seviyesi üzerindeki artış olumlu iken 50 seviyesi altına düşüş daralma olarak algılanır.

İMALAT üRETİMİ: Sektörde üretilen malların (bilgisayar, elektronik ürünler, endüstriyel ürünler vs.) aylık toplam değerini belirleyen bu datada yaşanacak yükseliş, üretilen ürünlerin satışında artış yaşandığını gösterdiği için olumlu algılanır.

PERAKENDE SATIŞLAR: : ülkede satışa sunulan perakende mallardaki aylık değişimi gösterir. Perakende satışlarda yaşanacak yükseliş, iç tüketimde artış sağladığı ve ülke ekonomisi açısından pozitif olduğu için sterline değer kazandırır.

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: ülke ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

TüFE: Belirlenen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki aylık değişimi ölçen bu data, BOE’nin önem verdiği veriler arasındadır. ülkenin enflasyon oranındaki artış için datanın beklentiden yüksek gelmesi olumlu, beklenti altında kalması ise olumsuz etki yaratır.

JAPONYA Ekonomik Takvim Açıklamaları

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: ülke ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

HANE HALKI HARCAMALARI: ülkedeki hane halkının o ay içinde yaptığı toplam harcamaların bir önceki aya göre ne kadar artış ya da azalış gösterdiğini ölçen bu datada, verinin bir önceki aya göre yükseliş göstermesi harcamaların arttığı anlamına gelir ve pozitif etki yaratır. Hane halkı harcamalarında bir önceki aya göre düşüş yaşanması ise, tasarrufa gidildiğini gösterir ve olumsuz etki yaratır.Hane halkı harcamalarında artış yaşanması, Japonya Merkez Bankası’nın öncelikli hedefi olan enflasyonu arttırmaya destek sağlayacağı için yakından takip edilen bir datadır.

TANKAN (BüYüK İMALATçILAR) ENDEKSİ: Japonya Merkez Bankası’nın üçer aylık periyotta yayınladığı bu ankette, ülkedeki büyük imalatçı şirketlerin ülke ekonomisine olan güveni ölçülüyor. Datanın bir önceki döneme göre yükseliş göstermesi, iş dünyasının ülke ekonomisine olan güveninin arttığını gösterirken, düşüş ise, güven kaybı olarak algılanır.

İSVİÇRE Ekonomik Takvim Açıklamaları

SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: İsviçre Satın Alma ve Tedarik Yönetimi (SVME)’nin hazırladığı bu ankette, ülkenin önemli sanayi ve üretim şirketlerinin o ayki satın alma aktiviteleri ölçülür. Datanın 50 üzerinde gelmesi olumlu, 50 altında kalması ise olumsuz algılanır.

İŞSİZLİK ORANI: ülkedeki işsiz ve iş aramakta olanların aylık oranını belirler. İşsizlik oranında yaşanacak düşüş ülkedeki işsiz sayısında o ay azalma olduğunu gösterdiği için olumlu algılanır.

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: ülke ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

ÇİN Ekonomik Takvim Açıklamaları

İMALAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: ülkenin bel kemiği olan imalat sektörünün aylık satın alma ve tedarik eğiliminin belirlendiği bu datada 50 seviyesi üzeri olumlu algılanırken 50 seviyesi altı olumsuz algılanır.

CAİXİN İMALAT SATIN ALMA MüDüRLERİ ENDEKSİ: Markit Caixin’in tarafından yapılan anket, imalat kuruluşlarının aylık satın alma, sipariş ve tedarik eğilimlerini gösterir. 50 seviyesi üzeri ekonomi için olumlu, 50 seviyesi altı olumsuz algılanır.

CAİXİN HİZMET SATIN ALMA MüDüRLERİ: Kamu dışı, özel sektördeki kuruluşlarla yapılan bu ankette, hizmet alanındaki eğilimler aylık olarak değerlendirilir. 50 seviyesi üzeri ekonomi için olumlu algılanırken 50 seviyesi altı olumsuz algılanır.

TİCARET DENGESİ: İthal edilen ile ihraç edilen malların arasındaki fiyat farkının belirlendiği datadır. Teorik olarak ihracatın ithalattan fazla olması cari fazla anlamına gelse de ithalatta düşüş yaşanmasının sebebi ekonomik daralmadan kaynaklanıyorsa ülke için olumsuzdur.

SANAYİ üRETİMİ: Sanayi sektöründe yer alan kuruluşların üretimlerindeki değişimi aylık olarak gösteren veridir. Açıklanan rakamın bir önceki aya göre yükseliş göstermesi üretimde artış olarak algılandığı için pozitif, düşüş ise gerileme olarak algılandığı için negatif etki yaratır.

TüFE: Belirlenen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki aylık değişimi ölçen bu data, 2015 yılı içinde en düşük seviyesini 1,2% ile Mayıs ayında ve en yüksek seviyesini 2,0% ile Ağustos ayında gördü.

TüRKİYE Ekonomik Takvim Açıklamaları

TüFE: Fiyatlar genel düzeyinin sürekli yükseliş göstermesi olarak açıklanan enflasyonu belirleyen bileşenler arasında Tüfe de yer alır. Tüfe, ülkedeki bütün mal ve hizmet fiyatlarını ölçmek imkansız olduğu için hane halkının bütçelerinde en fazla yer alan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi takip eden endekstir ve enflasyondaki değişimi ölçmek için kullanılır. TCMB’nin üzerinde en fazla durduğu datadır, öyle ki kurumun amaç ve politikalarında ‘fiyat istikrarını sağlamak’ temel hedef olarak yer almaktadır.

2015 yılı içinde ortalama 7,0% seviyesinden yükselişe geçen data, son çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla 0,86 puan artış yaşadı ve 8,81% ile son çeyrek beklentilerinin üzerine çıktı. TCMB, Ocak ayı toplantısında enflasyon hedefini 2016 yılında 7,5% ve 2017 için 6% olarak belirledi.

çEYREKLİK İŞSİZLİK ORTALAMASI: Türkiye İstatistik Kurumu (TüİK)’nun 15 yaş üzerinde olan ve son üç ay içinde en az bir defa iş başvurusunda bulunanlar üzerinde yaptığı bu anket, ülkedeki iş arayan sayısının aylık değişimini ölçer. Rakamın beklentiden düşük gelmesi işsiz sayısında azalma olduğunu gösterdiği için olumlu algılanır ve lira üzerinde pozitif etki yaratır.

GAYRİ SAFİ YURT İçİ HASILA: ülke ekonomisinin yıllık büyümesini çeyreklik (üçer aylık) periyotta gösterir. çeyreklik zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin değerini hesaplar ve beklenti üzerinde gelmesi ekonomik büyümeye işaret ederken beklenti altında kalması yavaşlama olarak algılanır.

2015 yılı ilk çeyrekte 2,3%, büyüme gösteren ülke ekonomimiz, II. çeyrekte 3,8% ve III. çeyrekte 4,0% büyüme ile beklentiden iyi bir performans gösterdi.

100.000 $
Sanal Parayla
ÜCRETSİZ FOREX EĞİTİMİ

2024 yılı 2. Çeyrek K/Z Oranı: %26 / %74

Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
 
Çekince Notu: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan forex.com.tr’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, forex.com.tr tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Benzer Haberler

Gelecek Haftaya Bakış (31 Mayıs-4 Haziran)
önümüzdeki hafta küresel piyasalarda öne çıkan veri ve gelişmeler neler olacak?...
Gelecek Haftaya Bakış (10-14 Mayıs)
önümüzdeki hafta dünya ekonomi gündeminde öne çıkan veri gelişmeler neler olacak?...
Gelecek Haftaya Bakış
Gelecek Haftaya Bakış

...
Gelecek Haftaya Bakış (4-8 Ocak)
önümüzdeki hafta öne çıkan veri ve gelişmeler neler olacak?...
Gelecek Haftaya Bakış (23-27 Kasım)
23-27 Kasım haftasında öne çıkan veri ve gelişmeler neler olacak?...
15 Ağustos takvimi yoğun
Yurt içi piyasalarda sabah saatlerinde mayıs ayını yansıtan işsizlik oranı ilk takip edilecek veri olacak....
Web sitemiz çerezleri kullanarak deneyiminizi kişiselleştirir. Daha fazla bilgi için Çerez Politikası'nı okuyun.
FOREX NEDİR?
ÜCRETSİZ EĞİTİM ALIN

2024 yılı 2. Çeyrek K/Z Oranı: %26 / %74