Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ilk basın toplantısını bugün gerçekleştirdi. Fatih Karahan, önceki Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında dezenflasyonun tesisi için atılacak adımları ve para politikasını değerlendirdi.
Öngörülerini paylaşan ve politikalarını aktaran TCMB Başkanı şöyle konuştu:
Fatih Karahan: “Dezenflasyon Çalışmalarımız Devam Edecek”
Önümüzdeki günlerde enflasyon görünümünün bozulmasına kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirten Karahan, dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini söyledi. Fatih Karahan, enflasyon hedeflerine uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını belirtirken, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip edeceklerini ifade etti.
“Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz” diyen TCMB Başkanı, sözlerine “Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikaya düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız” şeklinde devam etti.
“Enflasyon Küresel Düzeyde Hedeflerin Üzerinde”
TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir. Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır” ifadelerini kullandı. Karahan, gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon düşüşüne de dikkati çekerken, buna paralel olarak faiz indirimlerinin sürdürüldüğünü söyledi.
Dünyadaki merkez bankalarının kararlarını da takip ettiklerini belirten Fatih Karahan, küresel ölçekte de parasal sıkılığın korunacağını değerlendirklerini ifade etti.
“Talepte Dengelenme Başladı”
TCMB’nin parasal sıkılaşma politikalarıyla beraber Türkiye’de talepte dengelenmenin başlamasına sebep olduğunu söyleyen TCMB Başkanı, talebin dezenflasyonla paralel ilerlemesini sağlamak için de parasal duruşu korumakta kararlı olduklarının altını çizdi.
Son dönemde ithalatta da eğilimin zayıfladığını belirten Karahan, “Ocak verileri dış ticaret dengesindeki iyileşme eğilimine işaret etmiştir” dedi.
“Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlenmiştir” ifadelerini kullanan yeni TCMB Başkanı, “2024’de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşünüyoruz” dedi.
“Hizmet Enflasyonunda Yavaşlama Kaydedildi”
Hizmet enflasyonuna da değinen Fatih Karahan son çeyrekte hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilse de katılığın devam ettiğine vurgu yapan TCMB Başkanı, bu katılıktaki büyük payın kiralar olduğunu belirtti. Sıkılaşma sonrası büyük kentlerdeki konut fiyatlarında yaşanan artış hızının yavaşladığını ifade eden Karahan, “Konut fiyat artış hızının yavaşlaması kira ve hizmet enflasyonu yoluyla dezenflasyona katkı sağlayacaktır” sözlerini kullandı.
“Enflasyon Beklentilerinde İyileşme”
“Enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımı önemli ölçüde iyileşmiştir” diyen Fatih Karahan, “Ocak’ta hizmet grubundaki artış beklentilerimizin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Bunda asgari ücret artışının beklentilerimizin üzerinde gelmesi rol oynadı” dedi. Karahan; Enflasyon ana eğilimi tahminlerimizden daha hızlı geriledi. Bununla birlikte ana eğilim üzerindeki riskler mevcuttur. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız” sözleriyle ücretler konusuna vurgu yaptı.
Fatih Karahan: “1 trilyon TL’den Fazla Likidite Sterilize Edildi”
Zorunlu karşılıklar konusuna da dikkati çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu şekilde 1 trilyon liradan fazla bir meblağın sterilize edildiğini kaydetti. Parasal sıkılıkla ilgili olarak da “Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştığımızı düşünüyoruz. Gerektiği ölçüde bu seviye sürdürülecektir” diyen TCMB Başkanı, “Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görünmesi halinde parasal sıkılık gözden geçirilecek” diyerek kararlılıklarının altını çizdi.
TL’de mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığını gözlemlediklerini de belirten Karahan, “TL mevduata geçiş devam etmektedir. Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız” dedi. “Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz” diyen Fatih Karahan, tahvil getiri eğrisinde normalleşme izlediklerini de ifade etti.
“Sermaye Girişinde Güçlü Artış Görünüyor”
Sermaye girişlerinde güçlü artışlar göründüğünü ifade eden yeni TCMB Başkanı, “Sermaye akımları Ocak ayıyla birlikte ivme kaybetse de pozitif tarafta kalmıştır. Bunun etkisiyle rezervlerdeki güçlenme de sürdü. Piyasa koşullarını takip etmeye ve rezervlerdeki iyileşmeyi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Fatih Karahan; bir önceki raporda yer alan beklentileri değiştirmediklerinin de altını çizdi.
Enflasyon Tahminleri Sabit Bırakıldı
Bir önceki raporda yer alan haliyle 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36’da sabit tutulduğunu ifade eden Başkan, “2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir” ifadelerini kullandı.
2026 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara ineceğini beklediklerini ifade eden TCMB Başkanı, 2026 tahminini yüzde 9, orta vadede ise yüzde 5 hedeflediklerini ve burada istikrar kazanmasını beklediklerini söyledi.
“Amacımız Enflasyonu Hedeflediğimiz Patikada Düşürmektir.”
Likidite sterilizasyonuna devam edeceklerini ifade eden Fatih Karahan, “Parasal aktarımın tesis edilmesi için likidite yönetimi önemli” dedi. “Amacımız enflasyonu hedeflediğimiz patikada düşürmektir” sözleriyle devam eden Karahan, “Veriler zorunlu karşılıklara faiz uygulamasının istediğimiz etkiyi gösterdiğine işaret ediyor. Depo ihaleleri de oldukça başarılı gidiyor. Son dönemde depo talebinde azalma görülüyor. Enflasyonun yüzde 65 olduğu bir yerde yüzde 5’lik enflasyon hedefi gerçekçi görünmüyor” dedi.
Fatih Karahan: “Ek Faiz Gerekliliğini Değerlendirmiyoruz”
“Şu anda ek faiz artışı gerekliliği değerlendirmiyoruz. Bizim görevimiz fiyat istikrarıdır, bunun için gerekli kararları almakta kararlıyız, reel ekonomiye yansımalarını da gözetiyoruz” ifadelerini kullanan TCMB Başkanı, “Kiralarda henüz istediğimiz düzelmeyi göremedik” dedi.
Mayıs’ta Enflasyon Zirve Yapacak
“Finansal koşulların politika faizini yansıtması önemli” diyen Fatih Karahan, “Mayıs’ta enflasyonun yüzde 73’te zirve yapacağını, yıl sonunda yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. Karahan; “Bir rezerv hedefimiz yok. Piyasa şartları el verdiği sürece bir miktar rezerv biriktirmek istiyoruz. Dezenflasyon hedefini gözeterek böyle bir yola başvurduk. Makul seviyelere gelene kadar bu sürecek. Tabii ki ilk hedefimiz dezenflasyon” sözleriyle hedeflere dikkat çekti.
“Enflasyon görünümünde bir numaralı risk asgari ücret” diyerek asgari ücretlerdeki artışa dikkati çeken Fatih Karahan, “İndirimi konuşmak için fazlasıyla erken. İndirim için enflasyonda hem 2024 hem de 2025 hedefini tutabileceğimizi görmemiz gerekiyor. Beklentilerde de hizmet enflasyonu daha makul seviyelere gelene kadar indirim konuşmak için erken” şeklinde konuştu. Fatih Karahan konuşmasında kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
Cevdet Akçay: “İddialıyız ve İnanıyoruz”
TCMB Başkanı Fatih Karahan, mevduat faizleriyle ilgili bir soru üzerine son sözü TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’a bıraktı. Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, mevduat faizlerinin aşağı çekilmesiyle ilgili sonuçların beklentilerden çok daha iyi olduğunu ifade etti.
Yüzde 45 faizin yeterli olup olmadığıyla ilgili görüşlerini de paylaşan Akçay, asıl hedefin KKM’den kurtulmak olduğunu da ifade etti.
Kendisine “yüzde 36 enflasyon beklentilerini niye yukarı revize etmediniz” sorularının sorulduğunu da ifade eden Akçay, “38, 39 daha iyi olur” gibi yorumlar yapıldığını söyledi. “İçince çalıştığımız setingi de açıklayayım” diyen Akçay; “Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, mevduat faizi linki kopmuş. Politika faizi enflasyon faizi linki kopmuş. Faiz kur linki kopmuş. Biz 7 aydır bu kopan linkleri yeniden ahdas ediyoruz. Bu linkler tekrar ihdas edilecek, veriler birikecek, alan verileri kullanacaksınız, modelleme yapacaksınız ve oradan da 36’dan 38’e çıkmak ihtiyacı çok zor. Modellemeyi bilen arkadaşlar bu dediğimi çok iyi anlayacaktır” dedi.
Akçay sözlerine şöyle devam etti; “Dolayısıyla 36 hedefini değiştirmekten ziyade hedefe bizi sürekli yakınsatacak önlemleri devreye sokmak çok daha anlamlı bir şey. Öbür türlü yaptığınız işe önem atfetmiyor olursunuz çünkü bu normalleşme süreci aslında biriken veriyle linklerin tekrar kurulmasıyla herkese uygun ortam sağlayacak. Daha orada bile değiliz” dedi.
Akçay: “İddiasız Hedef Koyan Merkez Bankası Oksimorondur”
Hedefin iddialı olduğunu da belirten Cevdet Akçay, “iddiasız hedef koyan Merkez Bankası oksimorondur” dedi. Cevdet Akçay sözlerini şöyle sürdürdü; “Evet iddialı ama iddiasız hedef koyan Merkez Bankası bence oksimorondur zaten. Ve şöyle söyleyeyim, iddialı ama ulaşılabilir bir hedef enflasyonu aşağı indirmekte ve enflasyon beklentilerini düzeltmekte iddiasız ama rahat erişilebilir bir hedeften iyidir. Dolayısıyla yaptığımız şeyin doğruluğuna biz şu an fena halde inanıyoruz. Ve hakikaten hiç feragat etme niyetimiz yok” dedi.
“Yıllık göstergede iyileşme görmüyorsak bizim için alarmdır ve gerekli tedbirleri alırız” diyen TCMB Başkan yardımcısı Akçay, “Dolayısıyla nereye baktığımızı arkadaşların biraz daha yakından takip etmesini istiyorum” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
Fatih Karahan, bu sözlerin ardından toplantıyı sonlandırdı.