Mayıs ayında Fed toplantısı yok ve gözler ABD’den gelecek verilere ve Fed yetkililerinin açıklamalarına çevrilmiş durumda.
Geçtiğimiz hafta içinde açıklama yapan Fed yetkililerinin söylemlerine baktığımızda;
Cleveland Fed Başkanı Mester: Nisan ayında erken faiz artışının riskli olabileceğini söyleyen Mester, geçen haftaki konuşmasında geç kalınacak faiz artışının da riskli olabileceğini belirtti. Aralık ayındaki küresel belirsizliğin biraz azaldığını belirten Mester, ABD ekonomisine dair de göstergelerin sağlam olduğunu açıkladı. Mester, kademeli faiz artışını destekliyor.
Minneapolis Fed Başkanı Kashkari: Küresel belirsizlik konusunda, kontrol edemedikleri gelişmeler yaşandığını açıklarken, faiz artışı konusunda ise verilerin belirleyici olacağını vurguladı. Ekonomik veriler izin verdiği takdirde faiz artışının da devam edeceğini belirtti.
San Francisco Fed Başkanı Williams: Küresel belirsizlik ve endişelerin azaldığını ve olumlu verilerle yıl içinde 2 ya da 3 faiz artışı olabileceğini açıkladı. Williams kademeli faiz artışını destekliyor.
St. Louis Fed Başkanı Bullard: Aralıkta yükselen küresel belirsizliğin Mart’tan sonra azaldığını belirtti ve Mart sonrasındaki ABD verilerinin faiz artırımına yön vereceğini açıkladı. Olumlu veriler ile Haziran ayının canlı olduğunu da vurguladı.
Chicago Fed Başkanı Evans : ABD ekonomik verilerin iyi olduğunu ve özellikle istihdam cephesinin sağlam olduğunu vurgularken faiz artışı konusunda da ‘bekle-gör’ politikasının uygulanması gerektiğini açıkladı.
Fed yetkililerinin açıklamalarındaki ortak nokta, faiz artışının ABD ekonomik göstergelerine bağlı olacağı yönünde birleşiyor. Zaten Fed toplantılarında bu defalarca vurgulanmıştı, ancak hatırlarsak Nisan toplantısından önce de Fed yetkililerin açıklamaları ile dolar yükselişe geçmişti, ancak Nisan FOMC toplantısında komite Haziran ve sonrasına dair mesaj vermekten çekinmişti.
14-15 Haziran’da yapılacak FOMC toplantısı öncesinde ABD verileri son derece önemli ve ilk hafta gelen verilere baktığımızda;
PMI ve satışlar cephesi pozitif, ancak istihdam kanadında Nisan ayında gerileme olduğu dikkat çekiyor.
Ay içinde açıklanacak perakende satışlar, tüfe, konut verileri ve Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilecek.
Küresel piyasalardaki gelişmelere baktığımızda;
Mart ayı verilerinde yükseliş yaşanan çin ekonomisinde Nisan ayında imalat, Caixin imalat ve hizmet PMI verileri beklenti altında kalırken ihracat ve ithalat da Nisan ayında beklentileri karşılayamadı, ancak düşüşler önceki aylar kadar sert olmadı.
Petrol fiyatları 40$ tabanını koruyor ve yükseliş devam ediyor.
Küresel piyasalarda 2016 başında yaşanan endişe nispeten azalmış durumda.
Bu gelişmeler Fed için olumlu ve kişisel harcamalarda da artış yaşanması ile Fed’in istediği faiz artış ortamına yaklaşılmış olunacak.
Haziran toplantısından faiz artışı beklenmiyor, ancak Fed, Nisan’da ‘risk’ ifadesini çıkarmasının ardından olumlu verilerle Haziran toplantısında daha ılımlı bir ifade kullanarak sonraki toplantı için mesaj verebilir.