Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı.
Bu yükseliş, Haziran 2023’ten beri uygulanan politikaların etkinliğini ve makroekonomik dengedeki iyileşmeyi yansıtıyor. Özellikle para politikasındaki sıkılaşma politikalarının etkili olduğu belirtiliyor.
Dış Kırılganlıklar Azaldı
Fitch’in açıklamasına göre, Türkiye’nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki düşüşle uyumlu olduğu ve dış kırılganlıkların azaldığına dair beklentileri, pozitif görünümü destekliyor.
Enflasyon beklentilerinin azaldığı ve dış likidite risklerinin düştüğü raporda vurgulanıyor. 2024 için enflasyonun ortalama olarak %58 ve yıl sonunda %40 olacağı tahmin ediliyor.
2024’ün ilk çeyreğinden sonra iç talep ve özel tüketim üzerindeki sıkı politikaların etkisinin güçlenmesi, ancak zayıf dış talep nedeniyle büyümenin bu yıl %2,8’e yavaşlayabileceği belirtiliyor. 2025 beklentisi ise %3,1 olarak öngörülüyor.
Fitch ayrıca, yerel seçimlerin politikada önemli bir değişikliğe yol açmayacağını öngörüyor.
Fitch’in Türkiye’nin notunu 8 Eylül 2023’te negatiften durağana çevirmişti. Türkiye’ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin de 6 Eylül’de yapılması planlanıyor.
Fitch’in Not Artırımı Nasıl Yorumlandı?
Fitch’in not ve görünüm artırımına pek çok ekonomist olumlu yorumlarda bulundu. Geçmişte gereğinden fazla düşürülen notumuzun şimdi layık olduğu seviyeye çekildiğine dair yorumlar da yapılırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayında yapılacak değerlendirmede tekrar artırılacağına atıfta bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Fitch kararını yorumladı.
Mehmet Şimşek’in, “yılın ikinci yarısında kredi notumuz yükselecektir” dediği açıklaması şöyle;
“Uyguladığımız programın somut sonuçları ülke kredi notumuza da yansıdı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu başarıya kayıtsız kalmayarak kredi notumuzu bir kademe yükseltirken, görünümümüzü pozitife çevirdi.
Pozitif görünüm önümüzdeki dönemde not artışının süreceğine işaret ediyor.
12 yıl sonra gelen bu not artışında, Türkiye’nin uluslararası normlara uyan, kural bazlı ve öngörülebilir politikaları etkili oldu.
Makro-finansal istikrarın daha da güçlenmesiyle böyle olumlu gelişmeler artarak devam edecek.
Yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrar daha da pekişecek ve kredi notumuz yükselecektir.”
BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kork
Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kork, “12 yılın ardından gelen bu not artışında kararlı ve öngörülebilir bir programın etkili olduğunu düşünüyorum. Türkiye mevcut durumda aslında hem ekonomik büyüklük hem de potansiyel anlamında kıyas kabul etmeyecek ülkeler ile aynı kategoride bulunuyordu.
Kredi notlarının ekonomik değerlendirmeler yanında siyasi gerekçeleri olduğu bilinen bir gerçek. Derecelendirme kuruluşları, gerileyen cari işlemler açığı, rekor kıran ihracat ve risk primindeki tarihi düşüşün etkilerini daha fazla görmezden gelemezdi.” ifadelerini kullandı.
Ekonomist İris Cibre
Ekonomist İris Cibre, Türkiye’nin henüz yatırım yapılabilir seviyeden uzak olduğunu vurgulayarak, Fitch’in 4 defa daha not artırması gerektiğini ifade etti. Temmuz’daki Moody’s raporuna işaret etti.
“Yatırım yapılabilir seviyeye gelmek için Fitch 4 defa Moody’s 6 defa S&P 4 defa not artırmalı Fakat, Fitch’in sade görünümü değil, notu da artırması olumlu Sonuçta, 3 er basamak atlayacak halleri yok, bir yerden başlanmalı Daha çok yolumuz var Fakat, piyasalar için, yeni bir hikayeye ihtiyaç vardı Bu da onlardan biri… Moody’s ise çok geride kaldı ve Temmuz 14’te rapor tarihi verildi.”
Ekonomist Burcu Aydın Özüdoğru
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Burcu Aydın Özdoğru, verilen notun ne anlama geldiğini yorumladı. Ardından Türkiye’ye verilen kredi notlarını ve Fitch’in tüm ülkeler için verdiği notların bir tablosunu paylaştı.
Özüdoğru’nun tespitleri şöyle;
“Fitch Türkiye Kredi Notu “B+”, Görünüm “Pozitif” Not artışının nedenleri?
Politikalarda iyileşme, makro-finansal kırılganlıklarda düşüş (Haziran 2023 öncesine göre) Notun “B+” olması ne demek?
Fitch, “B” notlarını “yüksek derecede spekülatif” olarak sınıflandırıyor.
“B” notları önemli temerrüt riskinin mevcut olduğunu, sınırlı bir güvenlik marjının kaldığını gösterir. Mali taahhütler yerine getirilmektedir; ancak ödemeye devam etme kapasitesi, iş ve ekonomik ortamdaki bozulmaya karşı hassastır. Kredi notu ne işe yarar?
Devlet fonları, emeklilik fonları ve diğer yatırımcılar tarafından kredi riskini ölçmek için kullanılır ve ülkenin borçlanma maliyetlerini etkiler. Fitch başka hangi ülkelere B+ verdi?
Bahreyn, Benin, Jamaika, Ruanda, Tanzanya, Türkmenistan, Uganda Diğer Kredi Kuruluşlarında notumuz?
S&P: Kredi Notu “B”, Görünüm “+”
Moody’s: Kredi Notu “B3”, Görünüm “+”
Her iki not da “yüksek derecede spekülatif” sınıflandırmasında yer alıyor Negatif, Pozitif ve Durağan görünüm ne demek?
“Negatif” görünüm notun düşebileceğini, “pozitif” artabileceğini işaret ederken, “durağan” önemli bir değişiklik olmadıkça kredi notu aynı kalacak demek. Fitch’in bir önceki/sonraki değerlendirmesi?
8 Eylül 2023: notu sabit tutup görünümü “negatif”ten “durağan”a çekmişti
6 Eylül 2024: sıkı para/maliye politikalarının uygulanması halinde yeni bir not artışı gelebilir Yatırım Yapılabilir Seviye Nedir?
”BBB-” seviyesi ve üstü
Bu seviye mevcut notumuzun 4 basamak üstü
30 yıllı aşkın sürede sadece Kasım 2012 – Ocak 2017 döneminde notumuz “BBB-“ ile zirve yaptı.”