Anlık piyasa fiyatından açılan ya da kapatılan pozisyonlar için kullanılır. Yatırımcı AL-SAT butonlarından herhangi birisine bastığında pozisyonu spread kadar ekside piyasa fiyatından açılır. Piyasa oynaklığının yüksek olduğu durumlarda sapmalar görülmesi olağandır. Alış ve satış fiyatları ilgili butonların üzerinde yer alır.
Limit Emirler:
Bekleyen emirler başlığı altında bulunan limit emirler alış ve satış limitli emirler olmak üzere iki türlüdür. Limit emirlerin kullanılmasındaki amaç fiyatın dönüş noktalarını tespit edip bu seviyelerde pozisyona girebilmektir. Bekleyen emirler yazıldığında yatırımcı herhangi bir maliyete katlanmaz ve pozisyona girene kadar giriş seviyesini değiştirip emri silme özgürlüğüne sahiptir. Piyasayı sürekli takip etmek mümkün olmadığı için bekleyen emirler kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Alış Limitli Emirler (Buy Limit):
Bu emir türünde cari piyasa fiyatının altındaki seviyelere alış emri yazılır. Yatırımcı fiyatların düşmesi durumunda emrin yazıldığı seviyeden yükselebileceği öngörüsüne sahiptir. Bu emir için türü referans alınan seviyeler destek noktalarıdır.
Satış Limitli Emirler (Sell Limit):
Bu emir türünde cari piyasa fiyatının üstündeki seviyelere satış emri satış emri yazılır. Yatırımcı fiyatların yükselmesi durumunda emrin yazıldığı seviyeden düşebileceği öngörüsüne sahiptir. Bu emir türü için referans alınan seviyeler direnç noktalarıdır.
Stoplu Emirler:
Bu emir türlerinde yatırımcı süregelen trendin devamı konusunda belirli referans seviyelerine sahiptir ve bu seviyelerin kırılması ile yatırımcı pozisyona girecektir. Alış ve satış stoplu emirler olmak üzere iki tür stoplu emir vardır.
Alış Stoplu Emirler (Buy Stop):
Bu emir türünde cari piyasa fiyatının üstündeki seviyelere alış emri yazılır. Yatırımcı fiyatların yükselmesi ve belli bir seviyeyi geçmesi durumunda yükselen trendin teyit edildiğini öngörerek pozisyona girer. Bu emir türü için referans alınan seviyeler direnç noktalarıdır.
Satış Stoplu Emirler (Sell Stop):
Bu emir türünde cari piyasa fiyatının altındaki seviyelere satış emri yazılır. Yatırımcı fiyatların düşmesi ve belirli bir seviyeyi kırması durumunda düşen trendin teyit edildiğini öngörerek pozisyona girer. Bu emir türü için referans alınan seviyeler direnç noktalarıdır.
Zarar Durdur/ Kar Al Emirleri:
Bu emir türleri ve uygulanma yöntemleri Forex piyasasının en çok konuşulan başlıkları arasındadır. Bir yatırımcı bu emir türlerini kullanarak riskini sabitleyebilir ve piyasanın yönü konusunda sürprizlere açık olmaktan kurtulabilir. özellikle pozisyonlarını takip edemeyecek yatırımcıların zarar durdur ve kar al seviyelerini belirlemiş olmaları gerekir.
Zarar Durdur (Stop Loss S/L):
Alış pozisyonu açan bir yatırımcı fiyatların yükseleceğini, satış pozisyonu açan bir yatırımcı ise fiyatların düşeceğini öngörmektedir ve bu beklenti ile hareket eder. Alış pozisyonu açan bir yatırımcı için cari fiyatın altındaki bir seviye, satış pozisyonu açan bir yatırımcı için ise cari fiyatın üstündeki bir seviye zarar durdur seviyesi olarak belirlenebilir. çoğunlukla alış pozisyonları için destek seviyesinin, satış pozisyonları için ise direnç seviyesinin kırıldığı noktalar zarar durdur seviyeleri olarak belirlenir.
Kâr Al (Take Profit T/P):
Alış pozisyonu açan yatırımcılar için fiyatların yükselmesi durumunda geleceği öngörülen belirli seviyeler (çoğunlukla direnç seviyeleri), satış pozisyonu açan yatırımcılar için fiyatların düşmesi durumunda geleceği öngörülen belirli seviyeler (çoğunlukla destek seviyeleri) Kâr Al seviyeleri olarak belirlenir.
İz Süren Zarar Durdurucu (Trailing Stop):
Bu emir türünde yatırımcı terminal ekranından pozisyonun üzerine sağ tıklayarak pozisyona girdikten sonra belirli bir fiyat aralığı tercih eder (15-20 pips vs). Pozisyonunun belirtilen aralıkta kara geçmesi durumunda iz suren zarar durdurucu 0 noktasında aktif olur. Yatırımcını belirtilen aralıktan sonraki her bir birimlik kazancı için iz süren zarar durdurucu bir birim pozitif yönde fiyatı takip eder. Fiyatın negatif yönde yapabileceği hareket iz süren zarar durdur da belirlenen aralık kadardır. Bu emir türünün sadece gerçek hesaplarda ve bilgisayar açıkken çalışacağı unutulmamalıdır.
Örneğin: EURUSD çiftinde 1.550’den alış yapan yatırımcı iz süren zarar durdurucu için 20 pipsi tercih etmiş olsun. Bu durumda fiyat 1.3570 seviyesine çıkarsa zarar durdurucu 1.3550 seviyesinde aktive olmuş olacak. Fiyatın 1.3575’e çıkması durumunda ise zarar durdurucu otomatik olarak 1.3555 seviyesine çıkacak ve fiyatın düşmesi durumunda yatırımcı bu seviyeden 5 pipslik karını garantilemiş olacaktır.