Türkiye Garanti Bankası, toplam 1 milyar 64 milyon liralık tahsili gecikmiş alacak portföyünü Gelecek Varlık Yönetim ve Emir Varlık Yönetim şirketlerine 440 milyon liraya sattığını duyurdu.
Garanti Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, takipteki krediler portföyünde yer alan ve 30 Ocak 2024 itibarıyla toplam anapara ve akdi faiz bakiyesi 531 milyon 835 bin 897 lira olan tahsili gecikmiş alacaklarını satışa çıkardığını belirtti.
Gelecek Varlık Yönetim şirketine, 220 milyon 300 bin lira değerindeki kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacaklar satıldı.
Emir Varlık Yönetim AŞ’ye ise, 31 Ocak 2024 itibarıyla 532 milyon 496 bin 820 lira değerindeki kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacaklar satıldı.
Tahsili Gecikmiş Alacaklar Nedir?
Ödeme süresi geçmiş ve tahsil edilmekte gecikmiş olan borçlar. Batık krediler kapsamına girmeden önce, artık bankanın tahsil etmek konusunda efor sarf etmek istemediği, batık olmaya aday olan krediler, varlık yönetim şirketlerine bankalardan belli bir zarar karşılığı ve nakit olarak satılarak banka için nakite dönüştürülür.
Varlık Yönetim Şirketi Nedir?
Bankaların takipteki veya tahsili gecikmiş alacaklarını satın alarak tahsilatını yapmakla görevli olan şirketler. Bu şirketler, bankanın tahsil etmesi gereken borç miktarından daha uygun bir fiyata borçları satın alarak mümkün olduğunca büyük bir kısmını tahsil ederek kar etmeye çalışır. Varlık yönetim şirketlerinin amacı, borçluların borçlarını iskontolu olarak satın alır ve satın aldığından daha yüksek bir miktarda tahsil ederek kar elde etmeye çalışır.