IMF Başkanı Kristalina Georgieva, çoklu ekonomik şoklar ve sıkı mali koşullara rağmen küresel ekonominin pozitif büyüme gösterdiğini, ancak endişe verici unsurların hala devam ettiğini belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, düzenlenen IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında yaptığı açıklamalarda, küresel ekonomide yaşanan türbülanslara dikkat çekti. Georgieva, çoklu şoklar ve sıkı mali koşullar altında dahi büyümenin pozitif bölgede kalmasının önemli olduğunu vurguladı, ancak “endişelenecek çok şey olduğunu” söyledi ve enflasyonun düştüğünü ancak tamamen sona ermediğini ifade etti.
ABD’nin Rekabet Üstünlüğü Var
Georgieva, ABD’nin göçmen iş gücü sayesinde rekabet üstünlüğü kazandığını ve üretkenliğin yavaşlamasının birden fazla nedeni olduğunu belirtti. ABD ekonomisinin Avrupa’dan daha iyi performans göstermesinin sebeplerinden biri olarak, inovasyonun iş geliştirmeye ve büyümeye dönüşmesinin kolaylığını gösterdi. Avrupa’nın ise inovasyon potansiyelini tam olarak kullanamadığını ve bu konuda yapılması gerekenler olduğunu dile getirdi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikaları hakkında da konuşan Georgieva, bu yıl içinde faiz indirimi yapılmasını mümkün gördüğünü ve bu konuda iyimser olduğunu ifade etti.
Çin İç Talebe Yönelmeli
Çin ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Georgieva, Çin’in ihracat odaklı büyüme politikalarından faydalandığını ancak artık iç talebe yönelik büyüme stratejileri geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Çin için iç tüketimi artırmanın önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Savaşlar Riski Artırıyor
Georgieva ayrıca, Ukrayna’daki savaşın bir insanlık trajedisi olduğunu ve küresel ekonomi için olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Savaşın sona ermesinin her açıdan önemli olduğunu vurgulayan Georgieva, Gazze’deki durumun da bölgenin ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve Gazze ekonomisinin yüzde 80’den fazlasının yok olduğunu belirtti.