Goldman Sachs tarafından yayımlanan bir raporda, Hindistan ekonomisinin 2075 yılına dek Almanya, Japonya’ya ek olarak ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olacağı tahmin edildi. Uzmanlar öngörünün gerçekleşmesine iş gücüne katılım oranının artması ihtiyacına dikkat çekti.
Goldman Sachs Research Hindistan Ekonomisti Santanu Sengupta, ‘önümüzdeki yirmi yılda, Hindistan’ın bağımlılık oranı bölgesel ekonomiler arasında en düşüklerden biri olacak’ ifadelerini kullandı. Bir ülkenin bağımlılık oranı, bakmakla yükümlü olunanların sayısı (14 yaş altı ve 65 yaş üstü) ile çalışma çağındaki toplam nüfusa (15-64 yaşları arası) göre ölçülüyor. Düşük bir bağımlılık oranı, orantılı olarak gençleri ve yaşlıları destekleyebilecek çalışma yaşındaki yetişkinlerin daha fazla olduğuna işaret ediyor.
Hindistan hükümeti ise özellikle karayolları ve demiryollarının kurulmasında altyapı oluşturmaya öncelik veriyor. ülkenin son bütçesi, altyapı yatırımlarını teşvik etmek için eyalet hükümetlerine verilen 50 yıllık faizsiz kredi programlarını sürdürmeyi hedefliyor.
Goldman Sachs, özel sektörün daha fazla iş yaratmak ve büyük iş gücünü istihdam etmek amacıyla imalat ve hizmetlerde kapasite yaratma konusunda ölçek büyütmesi için uygun bir zaman olduğuna inanıyor.
Bankanın tahmininin zayıf noktası ise işgücüne katılım oranı ve bunun Goldman’ın öngördüğü oranda artıp artmayacağı oldu. ‘Hindistan’da işgücüne katılım oranının son 15 yılda düştüğüne’ dikkat çekilen raporda, kadınların işgücüne katılım oranının erkeklere göre ‘önemli ölçüde düşük’ olduğunun altı çizildi.