IMF, küresel büyümede durgunluğa girileceğine yönelik bir değerlendirmede bulundu. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel büyümede orta vadeli görünümün önümüzdeki on yıl için büyük tehlike oluşturduğunu kaydetti.
IMF Başkanı Georgieva, durgun ve hayal kırıklığı yaratan bir on yılın kapıda olduğunu vuguladığı konuşmasından satır başları şöyle;
Dünya Bankası’yla Ortak Panelde Konuştu
IMF Başkanı Georgieva Dünya Bankası ile IMF’nin ortaklaşa düzenlediği bir etkinlikte konuştu. Georgieva’nın konuşma başlığı, Zayıf Küresek Ekonomi için Politika Tercihleri şeklindeydi. 2020’leri değerlendiren IMF Başkanı, daha sık şokların yaşandığı ve belirsizliklerin arttığı bir dünya vurgusuyla başladığı konuşmasında iyi politika tercihlerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. “Doğru politikalar dünyanın geleceğini şekillendirecek” diyen Georgieva, küresel bir resesyon ve stagflasyondan kaçınıldığını vurguladı.
Jeopolitik Riskler
Jeopolitik risklerin, sadece bölgesel riskler olmadığını, aynı zamanda dünya ekonomisinin parçalanması için de risk teşkil ettiğini vurgulayan Georgieva, endişelenecek pek çok bağımsız konu olduğunu dile geitrdi. 2008’de meydana gelen küresel ekonomik krizin ardından büyüme beklentilerinin yavaşladığına ve günümüzde enflasyon probleminin henüz üstesinden gelinemediğine dair açıklamalarda bulunan IMF Başkanı, borçların pek çok ülke ekonomisini zor durumda bırakacağını ifade etti.
Tüm bu sorunlara 2020’de başlayan pandemi salgının izlerinin hala devam etmesinin de eklendiğini vurgulayan Georgieva, 2020’den beri küresel üretim kaybının yaklaşık 3,3 trilyon dolar olduğunu söyledi.
En Güçlü Toparlanma ABD’de
Georgieva, verimlilik artışıyla beraber en güçlü toparlanmayı ABD’nin gösterdiğini dile getirdi. Euro Bölgesi için de konuşan IMF Başkanı, yüksek enerji girdi ücretleri ve zayıf üretkenlik artışı sebebiyle Avrupa Birliği’nde daha kademeli ve gecikmeli bir toparlanma izlediklerini vurguladı.
Orta vadeli görünümün tarihsel ortalamaların altında kaldığını dile getiren IMF Başkanı Kristalina Georgieva, bu rakamın yüzde 3’ün biraz üzerinde olduğunu söyledi. Düzeltme olmazsa durgun ve hayal kırıklığı yaratacak bir on yıla girileceğini belirten Georgieva, enflasyonun düşmesini beklediklerini de sözlerine ekledi. Ancak, fiyat istikrarının geri gelmesi gerektiğine vurgu yapan IMF Başkanı, enflasyonun zirvesinin 2022’nin ortalarında yaşandığını söyledi.
Gelişmiş Ülkeler Yılın İkinci Yarısında Faiz İndirir
Georgieva konuşmasında faiz tahminlerine de değindi. IMF Başkanı, 2024 yılının ikinci yarısında gelişmiş ülkelerin faiz indirmeleri için uygun koşulların oluşacağına inandığını vurguladı. Kristalina Georgieva ayrıca gelişmekte olan ülkelerde gevşemeler görüldüğünü ancak gelişmiş ülkelerin sabırla beklemeye devam ettiğinin de altını çizerek “politika yapıcıların erken faiz indirimi çağrılarına karşı direnmeleri gerektiğini” vurguladı.
IMF Başkanı ayrıca, parasal sıkılaştırmayı gerektirecek yeni enflasyon sürprizleri yaşanabileceğine dair dünya ekonomi yönetimlerini de uyardı. Ancak faiz indirimi için geç kalınması halinde ise ekonomik aktivitenin olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.
Büyümeyi Yeniden Canlandıracak Projelerin Önemi Büyük
“Ekonomik dönüşümü teşvik edecek, yeşil ve dijital geçişi hızlandıracak politikalarla daha da fazlası başarılabilir. Bunları ne kadar iyi ele aldığımız, bu on yılın mirasını belirleyecek.” şeklinde konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, çoğu ülkenin borç yükünün fazla olmasının bunun önündeki en büyük engellerden biri olduğunu kaydetti. Kristalina ayrıca, dünya için önemli politikalar konusunda işbirliği yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ülkelerdeki girişimlerin başka ülkelere daha fazla yatırım yapması gerektiğini ve bunu desteklediklerini ifade eden IMF Başkanı’na göre bu durum ülkelerdeki verimliliği artırarak daha istikrarlı bir küresel ekonomiyi tesis ediyor, ayrıca ülkeler arasındaki işbirliğini de artırıyor.
Yüksek Faiz Endişe Verici
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, konuşmasının sonlarında yüksek faizin endişe verici olduğunu söyledi. Özellikle ABD açısından daha yenilikçi ve girişimciliğe alan açması gerektiğini kaydeden IMF’nin başkanı, iş gücü piyasasının iyi durumda olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
ABD’nin büyümesinin dünya ekonomisine yardımcı olduğunu da vurgulayan Georgieva, ancak faiz oranlarının yüksek olmasının dünya için de risk oluşturduğunu ifade etti. Georgieva, ABD’de enflasyonun düştüğünü, oyalanmanın da endişe verici olduğunu söyledi. Georgieva, FED’in ihtiyatlı davrandığını ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri Federal Merkez Bankası’nın faiz kararının 1 Mayıs’ta açıklanması bekleniyor.