Japonya, revize edilen dördüncü çeyrek verileriyle ekonominin %0,4 büyüdüğünü göstererek teknik bir resesyonun önüne geçti.
Ancak, revizyonlar beklenenden daha zayıf gerçekleşti ve özel tüketim düşük kaldı. Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), bir önceki yıla göre %0,4 artış gösterdi. Bu, ekonomistlerin %1,1 büyüme bekleyişlerinin altında kaldı. Geçici veriler, GSYİH’nın %0,4 daraldığını göstermişti. Ekonomi, Temmuz-Eylül döneminde %3,3 daralmıştı.
Dördüncü çeyrek GSYİH’si de önceki üç aya göre %0,1 arttı, ancak bu, ekonomistlerin %0,3 büyüme beklentisinin altında kaldı. Geçici veriler, %0,1’lik bir daralmayı işaret etmişti. Ekonomi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,8 küçülmüştü.
Japonya’da, sendikalar ve işverenler arasındaki Shunto bahar ücret görüşmelerinde güçlü ücret artışlarına dair işaretler var. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın 18-19 Mart’taki toplantısında faiz oranlarını normalleştirebileceği beklentilerini artırıyor.
17 Yıl Sonra Faiz Artırımı Gündemde
Japonya’da ekonominin resesyondan kaçınması, merkez bankasının 2007’den sonra ilk kez faiz artıracağı beklentilerini güçlendirdi. Bu beklentiler aynı zamanda Japonya’nın deflasyondan çıkışı için bir umut taşırken Japon hane halkı harcamaları verisi geçen hafta bu umutları baltalamıştı.
Son verilere göre, Japon ekonomisi yılın son çeyreğinde yıllık bazda %0,4 büyüdü ve resesyondan kaçınmış oldu. GSYH verisinin %0,4 küçülmeden %0,4 büyümeye revize edilmesi, gelecek hafta toplanacak Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artırımı beklentilerini güçlendirdi.
Japon yeninin dolar karşısında güçlenmesi ve Japon tahvil getirilerinin yükselmesi, dünyadaki tek negatif faiz uygulamasının sonlanabileceğine işaret ediyor.
Büyüme verisinin detaylarında tüketim harcamalarının reel bazda gerilemesi olumsuz bir tablo çizdi. Ancak Nomura Securities Kıdemli Ekonomisti Takashi Miwa’ya göre, BOJ bu durumu, ücret artışlarının fiyatları yukarı doğru itmeye devam etmesine odaklanarak görmezden gelebilir. Rakuten Securities Başekonomisti Nobuyasu Atago ise BOJ’un martta faiz artırımını yapmamasının yeni riskler yaratabileceğini ve yüksek ithalat maliyetinin tüketiciler üzerinde olumsuz etki yapabileceğini belirtti.
Swap piyasasına göre, BOJ’un gelecek hafta faiz artırma ihtimali %65 olarak fiyatlanıyor.