TÜRKONFED ile İntegral Yatırım iş birliğinde düzenlenen CEO Network Zirvesi’nin ikinci oturumu gerçekleşti. Etkinliğe Ulukartal Holding ve İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Cenk Ulukartal, Genel Müdür Kıvanç Memişoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Taşdoğan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ve Global İlişkiler Forumu Başkanı Zeynep Bodur Okyay katıldı. Etkinlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri masaya yatırılırken küresel ticaret savaşlarının etkisiyle Türkiye’nin Avrupa Birliği için artan önemi vurgulandı.
İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Cenk Ulukartal, etkinlikte yaptığı konuşmada etkinliğin küresel dinamikler karşısında birlikte yön tayin edebilmek için önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin ekonomik ve ticari boyutları ile yeni küresel iş yapma biçimleriyle entegre bir planlama çerçevesinde ele alınacağını kaydeden İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı, konuşmasında 4. Endüstri Çağı’nın getirdiği dönüşümle birlikte iş dünyasının inovasyona dayalı yeni bir vizyona yönelmesi gerektiğini vurguladı. Ulukartal; Ulukartal, “Geleneksel kalıpların dışına çıkarak birlikte çözüm üretmek zorundayız. Bugün burada yalnızca konuşmak değil, yön tayin etmek için bulunuyoruz” dedi.
216 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi
Kadir Cenk Ulukartal, yaptığı konuşmada Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geçmişini hatırlattığı konuşmasında 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile temellerinin atıldığını, 1996’da ise Gümrük Birliği ile devam eden sürece atıfta bulundu. Ulukartal, bu sürecin bugün 216,2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını kaydetti.
Kadir Cenk Ulukartal, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin ihracatındaki payının yüzde 41,6 olduğunu söylerken “Hizmet sektörü, e-ticaret ve tarım gibi alanların dahil edilmesi, hem ihracatımıza hem de entegrasyonumuza ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında yürürlüğe sokacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ulukartal, çelik, çimento ve elektrik gibi sektörlerin bu süreçten ciddi şekilde etkileneceğine dikkat çekti. Eximbank’ın başlattığı “Yeşil İhracat Projesi”ni olumlu bir adım olarak değerlendiren Ulukartal, özellikle KOBİ’lerin bu dönüşüm sürecine hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Dijital Dönüşüm ve Fonlara Erişim
Türkiye’nin Avrupa Dijital Tek Pazarı’na entegrasyonunun stratejik önemde olduğunu belirten Ulukartal, yapay zekâ ve siber güvenlik gibi alanlardaki iş birliklerinin artırılması gerektiğini ifade etti. “Horizon Europe gibi fonlara erişimimiz ne yazık ki sınırlı. Start-up ekosistemimizin bu kaynaklara erişimi artırılmalı” dedi.
Ulukartal, Türk iş insanlarının Avrupa ile ticaret yaparken yaşadığı vize sorununa da dikkat çekerek, Schengen başvurularındaki yüksek ret oranlarının operasyonel maliyetleri artırdığını söyledi. AB nezdinde bu konuda yapılacak diplomatik girişimlerin önemine değindi.
Aşırı Sağ ve Yeni Siyasi İklim
2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişine dikkat çeken Ulukartal, bu durumun ticaret ve göç politikalarında daha korumacı bir dönemi başlatabileceğini ifade etti. Gümrük Birliği güncellenmesi gibi önemli süreçlerin bu yeni siyasi dengelerden etkilenebileceğini belirtti.
2025’te AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olan Polonya’nın Türkiye için önemli bir fırsat sunduğunu dile getiren Ulukartal, enerji güvenliği ve genişleme politikalarında Polonya’nın yapıcı tavrının Türkiye lehine sonuçlar doğurabileceğini söyledi.