Kenya, tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Kenya’nın geçtiğimiz yılın sonlarında IMF’den mali destek istemesi ve bu yıl başında IMF’nin finansal destek sağlamasının sonrasında Kenya’da bir dizi mali tedbirler alınmaya başlanmıştı.
Kenya, bu yıl açıklanan IMF borçluları listesinde en borçlu ülkeler arasında yer alıyordu. IMF, sağladığı kredi karşılığında Kenya’da kamu harcamalarının kısılması ve ek vergiler getirilmesi gibi bazı mali önlemler önermişti.
22 Protestocu Hayatını Kaybetti
Kenya’da yeni vergilerin yürülüğe gireceğinin açıklanmasının ardından sokak hareketleri başlamış ve halk hükümeti istifaya çağırmıştı. Büyüyen olaylar sonucunda kolluk kuvvetlerinin protestoculara müdahalesi sonucunda Kenya’da 22 protestocu hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var.
Ölümlerin yaşanması, protestocuların eylemlerinin şiddetinin artmasına sebep olurken Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, dün akşam saatlerinde getirilecek vergilerin geri çekildiğini açıkladı.
IMF’ye en çok borcu olan ülkeler arasında sekizinci sırada yer alan Kenya’nın borcu 2,5 milyar dolar. Vergi düzenlemelerinin ardından yeniden kredi almaya hazırlanan Kenya’da geri çekilen vergi paketinin ardından nasıl bir ekonomik tedbir alacağı merak konusu. Kenya’nın yıllık enflasyonu Mayıs ayında yüzde 5,1 olarak açıklanmıştı.