Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2025 ayına ilişkin enflasyon raporunu açıkladı. TÜİK’e göre Mart ayı enflasyonu aylık 2,46 olurken yıllık enflasyon da yüzde 38,10 olarak ölçüldü. Enflasyon, Aralık ayından bu yana yüzde 10,06 artış gösterdi. 12 aylık ortalama enflasyon da TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre yüzde 51,26 oldu.
TÜİK’ten yapılan açıklamada ölçümde kullanılan 143 temel başlıktan 25’inde fiyatlarda düşüş gözlendiği belirtilirken 113 temel başlığın ise fiyatının arttığı kaydedildi. TÜİK, 5 temel başlığın fiyatlarında değişim yaşanmadığını kaydetti.
En Yüksek Artış Tütün ve Alkollü İçeceklerde
2025’in Mart ayında, Şubat ayına göre fiyatı en çok artan ürün grubunun tütün ve alkollü içecekler olduğunun kaydedildiği enflasyon raporunda bu kalemde yaşanan enflasyonun aylık yüzde 9,96 oranında olduğu kaydedildi. Mart ayında giyim ve ayakkabıda ise fiyatlar yüzde 2,48 oranında düşüş gösterdi.
Aylık bazda gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 4,94 oranında artış gösterirken eğitim kategorisindeki ürün ve hizmetler yüzde 4,68 oranında artış gösterdi. Ev eşyası, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller, konut, çeşitli mal ve hizmetler, sağlık, ulaştırma ve haberleşme kalemlerinde ise enflasyon oranı aylık enflasyon ortalamasının altında kaldı.
Yıllık fiyat artışlarında yüzde 80,42 enflasyon oranıyla eğitim en yüksek artış gösterirken konut fiyatlarında yıllık yüzde 68,63 enflasyon oranı ölçüldü. Yıllık enflasyonun üzerinde artış gösteren diğer kalemler ise alkollü içecekler ve tütün yüzde 46,74 oranında, lokanta ve oteller yüzde 43,38 oranında, sağlık yüzde 42,01 oranında ölçüldü.
Ayakkabı ve giyim ise yıllık bazda fiyatı en az yükselen ürün kalemi oldu. Yüzde 14,81 oranında ölçülen giyim ve ayakkabı grubunu yüzde 21,59 oranla ulaştırma takip etti. Haberleşme yüzde 24,01 enflasyon gösterirken eğlence ve kültür kalemleri yüzde 27,36 oranında artış gösterdi.
Nisan Kira Artış Oranı
Yüzde 25 olan kira artış sınırının kaldırılmasından sonra uygulanan konut ve iş yerleri için 12 aylık ortalama enflasyonuna göre artış oranı da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belli oldu.
Konut ve iş yerlerinde uygulanmakta olan kira artış oranı yıllık yüzde 51,26 oranında gerçekleşti.
Açıklanan bu rakamla birlikte 10 bin lira olan bir konutun yıllık yapacağı zam tutarı da 5 bin 126 lira olarak belirlenmesi tavsiye ediliyor.
Memur ve Emeklilerin Enflasyon Maaş Farkı Ne Kadar?
Enflasyon rakamlarına endeksli olarak belirlenen memur ve memur emeklilerinin alacağı ara zammın 3 aylık kısmı da bu şekilde netleşmiş oldu.
TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyonunun yüzde 2,46 oranında gelmesiyle birlikte memurların Temmuz ayında alacağı enflasyon farkı yüzde 3,83 olurken SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10,06 enflasyon farkını haketmiş oldu.
Temmuz ayına kadar aylık olarak açıklanacak diğer enflasyon verileriyle zam oranları şekillenmeye devam edecek.