Hindistan ile Pakistan arasında yeniden tırmanan Keşmir sorunu iki ülkenin ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Hindistan’In kontrolü altında bulunan ve tartışmalı bölge olarak 70 yılı aşkın süredir iki ülke arasında sorun olan Cemmu-Keşmir Bölgesi’nde 22 Nisan 2025’te gerçekleşen terör saldırısında 26 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi yaralanmıştı. Hindistan’ın Pakistan’a yönelik yaptırımları sebebiyle her iki ülkede de ekonomik kayıplar artıyor.
Pakistan’da faaliyet gösteren Lashkar-e-Taiba ve Hizbul Mücahidin örgütünün üstlendiği saldırı sonrasında Hindistan sınır kapısını kaparatak 1960 yılında yapılan Indus Nehri anlaşmasını askıya aldığını açıkladı. Pakistan ise misilleme olarak hava sahasını Hindistan’a ait uçaklara kapattı ve ikili ticari ilişkileri askıya aldı. Ardından ise Hindistan, ülkede bulunan tüm Pakistan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini istedi. Ayrıca Hindistan, Pakistanlı diplomatların da ülkeyi terk etmesini istedi.
İki ülke arasında artan gelirimler, Asya bölgesinin önemli iki ülkesinde de ekonomik kayıplara sebep oldu. Dünyanın yedinci büyük ekonomisi olan Hindistan’ın para birimi olan Rupi’de sert değer kayıpları gözlendi. Pakistan borsası ise yüzde 1’i aşan değer kaybına uğradı.
Hindistan Ekonomisi Nasıl Etkilendi?
22 Nisan’da başlayan gerilimler sebebiyle Hindistan ile Pakistan arasındaki ticari ilişkiler neredeyse sıfırlanma noktasına geldi. Hindistan ile Pakistan arasındaki aktif sınır kapısı olan Attari-Wagah Sınır Kapısı Hindistan tarafından kapatıldı.
Hindistan’ın 10 yıllık devlet tahvillerinde faiz oranı yüzde 6,36 seviyesine yükselirken 5 yıllık gecelik faiz takas oranı da 12 baz puan arttı.
Hindistan ile Pakistan arasındaki savaş riski ve belirsizlik sebebiyle USD/INR döviz çiftinde volatilitenin yükselerek risk algısının arttığı gözlemlense de gün içinde yeniden eski seviyesine yakın bir noktaya geri çekildi. Amerikan dolarının Hindistan Rupisi karşısında 9 Nisan’dan beri süren düşüş 22 Nisan itibariyle durarak bir süre tersine döndü.
Pakistan Ekonomisi Nasıl Etkilendi?
Pakistan’da Hindistan ile yaşanan gerilimler etkisini daha çok borsada gösterdi. Pakistan borsası olan PSX’in KSE-100 Endeksi yüzde 0,93 oranında bir değer kaybına ulaştı. Ancak pakistan ekonomisi için daha büyük risk faktörü, 1960 tarihli Indus Nehri Anlaşması’nın bozulması oluşturacak. Pakistan’ın tarım sektörü büyük oranda Indus Nehri’ne bağlı.
Hindistan’ın su akışını engellemeye karar vermesinin ardından Pakistan bu hamlenin açık savaş ilanı olarak kabul edildiğini açıkladı. Pakistan’ın Hindistan ile olan ticareti tamamen kesmesi de Pakistan ekonomisi için ciddi bir kayıp oluşturacağı piyasalarda endişe yaratıyor.
Pakistan’da serbest kur rejimi bulunmadığından dolayı şu an için Pakistan Rupisi üzerinde olumsuz bir etki gözlemlenmese de Pakistan Merkez Bankası’nın atacağı adımlar dikkatle izlenecek.