Pera Yatırım Holding Yönetim Kurulu, şirketin bedelli sermaye artırımı yapmasına karar verdi. Şirketin kararını açıklayan Yönetim Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuracak ve onay gelirse yatırımcılarından rüçhan haklarını kullanmaları için talep toplayacak.
Pera Yatırım Holding’in bedelli sermaye artırımına ilişkin tüm detayları haberimizde okuyabilirsiniz.
Pera Yatırım Holding’ten Bedelli Kararı
Pera Yatırım Holding, şirketin sermayesini yatırımcılarının iştirakiyle yüzde 100 oranında artırma kararı aldı. Şirket, mevcut ödenmiş sermayesini 997 milyon 920 bin liradan 1 milyar 995 milyon 840 bin liraya yükseltmek istiyor.
4 milyar 900 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanı sınırları içinde kalacak olan bu bedelli sermaye artırımında rüçhan kullanım bedeli de 1 TL olacak.
PEHOL koduyla Borsa istanbul’da işlem gören şirketin sadece yatırımcılarının katılabileceği bu bedelli sermaye artırımında tüm izinlerin alınması ve sürecin yürütülmesi için şirketin imza sirkülerinde bulunan yöneticiler ile Ebru Gürlek’in yetkili olacağı kaydedildi.
PEHOL Bedelli Sermaye Artırımına Nasıl Katılınır?
Pera Yatırım Holding’in Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmasının ardından SPK’nın başvuruyu onaylaması beklenecek. Gerekli onayların alınması ve sürecin tamamlanmasının ardından şirket bedelli sermaye artırımı için tarih belirleyecek.
Bedelli sermaye artırımlarında sermaye artırım süreci en az 15 gün en fazla 45 gün olabilir. Pera Yatırım Holding bu süreyi 15 gün olarak belirledi. PEHOL yatırımcılarının, sermaye artırımı yüzde 100 olduğu için ellerinde bulunan her 1 adet hisse senedi için 1 adet daha hisse senedini, tanesi 1 TL fiyatla satın alma hakkı bulunacak.
Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Yatırımcıların bedelli sermaye artırımına katılmaları, rüçhan haklarını kullanarak mümkün olabilir. Rüçhan hakkı, yatırımcıların ortaklık payları nispetinde yeni pay alma haklarını temsil eder.
Rüçhan hakları satılabilir veya yatırımcılar ek rüçhan hakkı satın alabilirler. Tanesi 1 TL’den yatırımcılara tanımlanacak olan rüçhan kuponlarını yatırımcılar başka yatırımcılara satabilirler veya başka yatırımcılardan fazla rüçhan kuponu satın alarak şirketteki ortaklık oranlarını artırabilirler.
Rüçhan hakkını kullanarak bedelli sermaye artırımına katılmak isteyen yatırımcıların aracı kurumlarında bulunan yatırım hesaplarında rüçhan hakkı kullanımı için yeterli bakiyenin bulunması gerekiyor. Yatırımcılar aracı kurumlarıyla görüşerek, rüçhan hakkı kullanım isteklerini müşteri temsilcilerine ileterek bedelli sermaye artırımına katılabilirler.
Rüçhan Kuponu Nasıl Alınır ve Satılır?
Yatırımcılar ellerinde bulunan rüçhan kuponlarını satabilirler veya diğer yatırımcılardan ek rüçhan kuponu satın alabilirler. Borsa İstanbul’da bedelli sermaye artırım sürecinin başlaması ile birlikte PEHOL.R koduyla işlemden geçecek olan rüçhan pazarında bu alış ve satış işlemi gerçekleşecektir.
Rüçhan pazarındaki fiyat, hisse senedinin normal fiyatıyla aynı seyirde ilerlemeyebilir. Rüçhan pazarında bulunan alıcılar ve satıcılar bir başka pazar oluşturmuş gibi rüçhan kuponu satın almak veya ellerindeki rüçhan kuponunu satmak için sürece dahil olurlar. Rüçhan kuponunu satan yatırımcılar sattıkları bedeli hesaplarında göreceklerdir. Yeni rüçhan kuponu satın alan yatırımcılar ise satın aldıkları rüçhan kuponu kadar daha fazla rüçhan hakkına sahip olurlar.
Pera Yatırım Holding’in Bedelli Sermaye Artırım Açıklaması
Şirketten yapılan açıklamada bedelli sermaye artırımına ilişkin şu bilgilere yer verildi;
“1. Şirketimizin finansal borcunun azaltılması ve işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması amacıyla; Şirket Esas Sözleşmesi’nin “SERMAYE VE PAY SENETLERİ” başlıklı 8.maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, 4.900.000.000 TL olan kayıtlı sermaye tavanını içerisinde 997.920.000 TL olan mevcut çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak üzere 1.995.840.000 TL’ye çıkarılmasına,
2. Mevcut ortakların yeni pay alma haklarının (rüçhan hakkının) kısıtlanmamasına, yeni pay alma haklarının itibari değer üzerinden kullandırılmasına ve yeni pay alma hakkının kullanılmasında 1,00 TL itibari değerli bir payın satış fiyatının 1,00 TL olarak belirlenmesine,
3. Yeni pay alma hakkı kullanım süresinin 15 gün olarak belirlenmesine, bu sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, yeni pay alma hakkı kullanım süresinin, izleyen iş günü akşamı sona ermesine,
4. Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların 2 işgünü süreyle nominal değerden düşük olmamak üzere Borsa İstanbul A.Ş. ilgili Pazar’da oluşacak fiyattan Borsa’da satılmasına,
5. Sermaye artırımı nedeniyle çıkartılacak payların, şirket ortaklarına Sermaye Piyasası Kurulu’nun kaydileştirme ile ilgili düzenlemeleri ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nin genel mektupları çerçevesinde kaydi pay olarak dağıtılmasına ve yeni pay alma haklarının kaydileştirilme sistemi esasları çerçevesinde kullandırılmasına,
6. Payların ihracı için hazırlanacak izahnamenin onaylanması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na VII-128.1 sayılı Pay Tebliği kapsamında gerekli bilgi ve belgenin hazırlanarak Sermaye Piyasası Kurulu’na müracaat edilmesine,
7. Sermaye artırımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi, gerekli izinlerin alınması ve işlemlerin ifası ile ilgili işlemlerin yapılması hususunda Şirketimiz imza sirküleri uyarınca Şirket’i temsile yetkili olan kişileri ile Ebru Gürlek yetki verilmesine,
katılanların oybirliği ile karar verilmiştir.”