Petkim Petrokimya Holding AŞ, yüzde 93,47 oranında hissedarı olduğu Petkim Limancılık Ticaret AŞ’nin satıldığını açıkladı. Şirket satışının gerekçesi olarak, yüksek maliyet, yüksel borçluluk ve düşük karlılık gösterildi.
Toplam satış bedelinin 172 milyon dolar olduğunu kaydeden Petkim, paylarından alacağının 160 milyon dolar olduğunu ancak şirketin borç yüküyle devredildiği için borçların da alacaktan düşüldüğünü ifade etti.
Petkim’in yapılan satıştan aldığı net tutarın 29,9 milyon dolar olduğu kaydedildi. Petkim bu tutarı nakit olarak aldığını kaydetti. Petlim, Azerbaycan merkezli petrol şirketi olan Socar’ın limancılık işletme şirketi olan Socar Terminal’e (Socar Aliağa Liman İşletmeciliği) devredildi.
Şirket Petrokimya’ya Odaklanacak
Petkim, duyrulan satış işlemi için, şirketin ana kolu olan petrokimya endüstrisine daha fazla kaynak ayırma hedefini gözettiğini kaydetti. Socar’ın Petkim’e ait olmayan hisseleri alıp almadığı bilgisi kaydedilmezken bedelin bağımsız denetim kuruluşları tarafından belirlenen şirket değeri üzerinden yapıldığı kaydedildi.
Petlim’in JPM’den aldığı kredi üzerinde Petkim’in garantörlüğünün kaldırılması üzerine görüşmeler yapıldığı belirtilirken bu işlemden kaynaklı olarak açıklanacak finansal tablolarda 170 milyon dolar tutarında bir borç iyileşmesi görülebileceği ifade edildi.