2023’te 30 milyar dolarlık hacme ulaşan proptech pazarı, teknolojinin gayrimenkul sektörü ile entegrasyonu sayesinde büyüyor. ABD, proptech pazarının büyük bir kısmını elinde bulunduruyor.
Proptech’in Büyüme Potansiyeli ve Teknolojik Gelişmeler
BloombergHT’den Hande Berktan’ın Haberine göre Proptech pazarı, 2023 itibarıyla 30 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaştı. Önümüzdeki 10 yıl içinde pazarın dört kat büyümesi bekleniyor. KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Görkem Yapan’a göre, teknoloji ile gayrimenkulün birleşimi, üretken yapay zeka, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri gibi yenilikler pazarın genişlemesine katkı sağlıyor.
Görkem Yapan; “Proptech pazar büyüklüğü, 2023 yılı itibarı ile 30 milyar dolara ulaştı. Pazarın, 10 yıl içinde 4 kat büyüme potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor. Özellikle pandemi etkisi ile dijitalleşmenin artması ve son tüketiciye doğrudan hizmet sunma kavramının önem kazanması, sektör büyümesine büyük ivme kazandırdı” ifadelerini kullanıyor.
ABD Liderliğindeki Proptech Pazarı
ABD, proptech pazarında yaklaşık yüzde 60’lık bir payla lider konumda bulunuyor. Avrupa ABD’yi yüzde 27’lik pay ile takip ediyor. Pandemi döneminde dijitalleşmenin artması ve son tüketiciye doğrudan hizmet sunma kavramının önem kazanması, sektörün büyümesine ivme kazandırdı.
Yapan; “Tasarımdan inşaata, inşaattan paylaşım ekonomisine kadar çok geniş bir yelpazede oyun alanı sunan Proptech’te esas amaç kullanıcının hayatını kolaylaştırmaktır. Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün,hizmet, mobil uygulama ile esasen bu teknolojilerin kullanıcısı haline gelmekteyiz. Bu kapsamda proptech uygulamalarını kabaca üç ana başlıkta sıralayabiliriz.” ifadelerini kullanırken bu başlıkları şöyle sıralıyor;
İlki akıllı gayrimenkul. Gayrimenkul varlıklarının takibinden yönetilmesi ve işletilmesine kadar teknoloji tabanlı platform ve sistemlerin tümünü içeriyor. Bir diğeri gayrimenkul paylaşım platformları. Gayrimenkul varlıklarının ortak kullanımı ve kiralanmasıyla ilgili prosedürlerin teknoloji bazlı platformlar ile yönetimini sağlıyor.
Bir diğeri ise gayrimenkul sektörüne yönelik fintek şirketleri karşımıza çıkıyor. Teknolojinin sağladığı imkânlar sayesinde mülkiyet işlemlerinin basitleştirilmesi, finansal kaynaklara daha geniş erişim, veriye dayalı stratejik karar vermeyi güçlendirme gibi konularda farklı seçenekler kullanıcılara sunulmaktadır.”
Son olarak AR ve VR teknolojilerine değinen KPGM Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri; “Yakın gelecekte sektörü şekillendirecek önemli teknolojilerin başında yapay zekâ ve makine öğreniminin geleceğini düşünüyorum. Özellikle, yapay zekâ ve makine öğreniminin gayrimenkul operasyonlarında yeni bir verimlilik dönemi başlatması ve enerji verimliliğini optimize etmesi bekleniyor.
Dolayısıyla, karbon ayak izini azaltan teknolojilerin kullanımının yaygınlaştığını çokça göreceğiz. Bu teknolojilerin yanı sıra, mülk görselleştirmesinde artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) kullanımının yaygınlaşması da bir diğer önemli alan olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, sanal takip edilebilen rotalar, etkileşimli 3D modeller ve artırılmış gerçeklik (AR) ile güçlendirilmiş ön-izlemeler sayesinde yakın gelecekte mülk araştırmalarının çok daha verimli hale gelmesi ve bu teknolojilerin kullanıcılar için rutin araçlar haline gelmesi kaçınılmaz olacak” dedi.
Haberin tamamını BloombergHT‘den okuyabilirsiniz.
Proptech Nedir?
Proptech, gayrimenkul (property) ve teknoloji (technology) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir terimdir. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler, gayrimenkul piyasasının verimliliğini, şeffaflığını ve müşteri deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu yönde teknolojik çözümler geliştiriyor. Proptech, büyük veri analizi, yapay zeka, blockchain, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanarak gayrimenkul sektöründe yenilikler sunmayı amaçlıyor.
Proptech’in, gayrimenkul sektörünü dönüştürme potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor. Böylece akıllı binaların yönetimi, gayrimenkul işlemlerinin dijitalleştirilmesine de etkili olması bekleniyor. Aynı zamanda, enerji verimliliğinin artırılması ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi gibi birçok alanda yenilikçi çözümler sunmayı da hedefiyor.
Bu teknolojilerin gelişmesiyle, gayrimenkul sektöründe işlem maliyetlerinin düşmesi, işlemlerin hızının artmasına ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yönelik rol oynayabileceği tahmin ediliyor.