QNB Finansal Kiralama (QNBFK) 23 Temmuz 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında bedelli sermaye artırımı yapma kararı almıştı. 22 Ağustos 2024 tarihinde bu kararı için QNBFK Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulundu. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan duyuru ile bu talebe SPK tarafından onay verildiği açıklandı.
Şirket 1 milyar lira olan mevcut sermayesini kayıtlı tavan sermaye içerisinde kalarak 2 milyar Türk Lirasına çıkarmayı hedefliyor. Rüçhan hakkı ile birlikte bedelli sermaye artırımı yapmayı planlayan firma yüzde 100 oranında sermaye artırımı yapmayı planlıyor.
QNBFK’nın KAP’ta yayınlanan açıkalamasında QNB Finansbank satın alma taahhüdü çerçevesinde kalan payları satış süresinin bitişini takip eden 3 işgünü içerisinde satın alacağına dair bir bilgiye de yer verildi.
Şirketin bedelli sermaye artırımı kapsamında rüçhan hakkı kullanım fiyatının 1 TL olacağı kaydedildi.
QNBFK Rüçhan Hakkı Nasıl kullanılır?
QNB Finansbank çatısı altında bulunan QNB Finansal Kiralama, sermaye yapısını güçlendirmek için hissedarlarından talep toplamaya başlayacak. SPK tarafından onaylanan bedelli sermaye artırımında QNBFK yatırımcılarının rüçhan haklarını kullanmaları veya satmaları gerekiyor. Kullanılmayan veya satılmayan rüçhan hakları içinse yatırımcılar hak kaybına uğrayabilir.
Rüçhan hakkı kullanımı, yatırımcıların QNBFK hisse kodlu senetlere sahip olduğu aracı kurum üzerinden yapılabilir. Yatırımcılar, ellerindeki hisse senedi adedince rüçhan kuponuna sahip olurlar. Yatırımcılar bu rüçhan kuponlarını hisse senedine çevirmek için aracı kurumda bulunan yatırım hesaplarında hisse senedinin nominal değeri kadar nakit bulundurmaları gerekiyor.
Nakit bulundurulduğu takdirde yatırımcılar aracı kuruma müracaat ederek rüçhan haklarını kullanmak istediklerini iletmeleri gerekiyor.
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır?
QNBFK bedelli sermaye artırım sürecine henüz başlamadı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun bedelli sermaye artırımını kabul etmesinin ardından, şu anki süreçte QNBFK’nın rüçhan hakkı kullanımı için tarih belirlemesi bekleniyor.
QNBFK Bedelli sermaye artırım tarihleri belli olduktan sonra rüçhan kuponunu satmak isteyen yatırımcılar, Borsa İstanbul’da geçici süreliğine açılacak QNBFK.R koduyla rüçhan pazarında değerlenen fiyatla işlemlerini yapabilirler. Normal QNBFK hisse senedinin işlem gördüğü kod ise QNBFK.E şeklindedir.
Rüçhan süresi en az 15 en fazla 45 gün olarak belirlenebilir. Bu süre içinde rüçhan pazarı da tıpkı hisse senedi pazarı gibi yükselişler ve düşüşler görebilir. Yatırımcılar satmak istedikleri rüçhan kuponlarını burada oluşacak fiyattan satabilirler. Aynı zamanda ek rüçhan hakkı satın almak isteyen yatırımcılar da aynı pazardan rüçhan hakkını satmak isteyen yatırımcılardan. daha fazla rüçhan hakkı satın alarak portföyündeki hisse senedi sayısını artırabilir.
Kullanılmayan Rüçhan Hakkı Ne Olur?
Kullanılmayan rüçhan haklarıyla ilgili durum, genel itibariyle yatırımcıların sermaye artırımına iştirak etmemesi şeklinde olur.
Rüçhan hakkı kullanımını yatırımcıların aracı kurumları yeterli bakiye olması durumunda son gün gerçekleştirebilir. Bu durumun aracı kuruma danışılarak emin olunması gereken bir konudur. Çünkü otomatik olarak rüçhan hakkına katılım, yatırımcıların aracı kurumla aralarındaki sözleşmenin bir gereği olabilir.
Ancak rüçhan hakkı kullanılmadığı takdirde yatırımcı rüçhan hakkı kullanım hakkından feragat etmiş sayılır. Bu durumda hisse senedinin teorik fiyatı düşeceği için yatırımcılar arada meydana gelecek düşüş oranında zarar etmiş olacaktır.
QNB Finansbank (yeni adıyla QNB) QNBFK’nın rüçhan pazarında satılmayan paylarının 3 gün içinde geri alınacağını taahhüt etti. Bu durumda, rüçhan hakkını kullanmayan yatırımcıların hakları QNB Finansbank tarafından satın alınacak.
Rüçhan Hakkı Kullanım Tarihleri Belirlendi
Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan bildirim ile yapılan bedelli sermaye artışı sonrası pay sahiplerine 11 aralık 2024 tarihi ile 25 Aralık 2024 tarihi arasında yeni pay alma hakları kullandırılacağı açıklandı. Her bir pay sahibi, mevcut payları oranında yüzde 100 yeni pay alma hakkına sahip olduğu belirtildi.
Yeni pay alma hakkını kullanmak istemeyen ortaklar, bu haklarını 11 Aralık 2024 ile 25 Aralık 2024 tarihleri arasında Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı’nda satabilecekler. Kullanılmayan paylar ise QNB Bank A.Ş. tarafından satın alınacak.