Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Mayıs ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya oranla 1,8 puanlık bir düşüşle 101,4 seviyesine geriledi.
Mayıs ayı 2025 yılı verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) Nisan ayına göre 2,2 puan azalış gösterdi ve 98,6 seviyesinde açıklandı.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri değerlendirildiğinde, genel gidişat ile önümüzdeki üç aya yönelik istihdam beklentileri endeks üzerinde olumlu bir etki yaratırken; son üç aya ait toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek döneme ilişkin ihracat siparişleri, sabit sermaye yatırımları, mevcut toplam sipariş durumu ve üretim hacmine dair beklentiler ise endeksin düşüş yönünde şekillenmesine neden oldu.
Beklentilerde Zayıflama, İstihdamda Güçlenme
Verilere göre gelecek üç aya yönelik üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına yönelik artış beklentilerinde, önceki aya göre belirgin bir zayıflama gözlendi.
Verilere göre gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki aya oranla güçlendiği görülürken, gelecek on iki ayda sabit sermaye yatırım harcamasına dair beklenen artış yönlü harekette bir önceki aya oranla zayıflama olduğu görüldü.
ÜFE ve Satış Fiyatı Beklentileri Geriledi
Ortalama birim maliyetlere ilişkin olarak, hem gelecek üç ayda artış bekleyenlerin hem de son üç ayda artış bildirenlerin oranında azalma olduğu gözlemlendi.
Veriler incelendiğinde gelecek üç aydaki satış fiyatına dair olan artış beklentisinde zayıflama meydana geldiği görüldü. Gelecek on iki aylık dönemin sonu itibariyle yıllık ÜFE beklentilerine dair veriler incelendiğinde de ise yıllık ÜFE’de beklentinin bir önceki aya oranla 0,5 puan azalış göstererek yüzde 38,4 seviyesine gerilediği görüldü.
Endeks verilerindeki değer 100’ün altında açıklandığında kötümser görünümün yaşandığı ve güvenin azaldığı gözlemlenirken, 100’ün üstünde açıklandığı durumlarda da iyimser görünümün yaşandığı ve güvende artışın meydana geldiği bilinmektedir.
Kapasite Kullanım Oranında Artış
Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileride de açıklanan veriler arasında yer aldı ve KKO bir önceki aya oranla yüzde 0,7 puan artış göstererek yüzde 75 seviyesine ulaştı.
İmalat sanayisinde mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), önceki aya oranla 0,5 puanlık artış göstererek yüzde 75,1’e yükseldi.